Hlavní navigace

BudgetBakers získávají novou investici. A s ní Ivana Svítka či Michala Kratochvíla

1. 6. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Logo BudgetBakers
BudgetBakers, jejichž platforma Wallet usnadňuje správu osobních financí, s investicí od nových investorů mění také šéfa.

Český startup BudgetBakers, který založili vývojáři Jan Muller a Martin Jiřička, ohlašuje investici ve výši 7,8 milionu korun. K dosavadním investorům, k nimž patří akcelerátor StartupYard a Michal Illich, se připojují zkušení manažeři Ivan Svítek (dříve například Home Credit v Rusku) nebo Petr Zámečník (Adell Trading). Novým šéfem se pak stává Michal Kratochvíl, který má více než 20leté zkušenosti z Accenture.

„Jeden z investorů je Ivan Svítek, což je velký hráč na poli fintechu. Je to člověk, který má kontakty po celém světě a přesně ten investor, kterého jsme potřebovali,“ potvrzuje pro Lupu Jan Muller, se kterým přineseme rozsáhlý rozhovor o jeho projektu tento pátek. „Druhý investor je z jiné branže. Jde o Petra Zámečníka,“ dodává.

Akcelerovaný projekt

BudgetBakers stojí za platformou Wallet spravující osobní finance jednotlivců či skupiny uživatelů. V současné době ji podle firmy využívá 100 tisíc uživatelů měsíčně, tržby startup neprozrazuje. Muller uvedl jen to, že se meziročně zvedly o 300 procent.

BudgetBakers už loni získali v přepočtu přes milion korun od StartupYardu, peníze ale v tomto roce došly. „Když jsme loni v létě urychlovali rozvoj BudgetBakers, už tehdy to byl velmi slibný produkt s mnoha staženími, ale jeho příjmy byly blízké nule. Během tříměsíčního programu ve StartupYardu se Honza a jeho tým zaměřil na budování silného byznysového modelu a B2B distribučního kanálu. Oznámení současné investice je jen potvrzením, že se tato práce vyplatila,“ říká šéf akcelerátoru Cedric Maloux.

„Existuje spousta mobilních aplikací na řízení osobních financí, ale žádná z nich není dostatečně dobrá. Neřeší problémy, které lidé mají,“ vysvětluje pro Lupu svou hlavní motivaci připojení se ke startupu jeden z nových investorů Ivan Svítek.

Nové rozložení sil

Michal Kratochvíl, CEO BudgetBakers
Autor: Michal Kratochvíl

Michal Kratochvíl, CEO BudgetBakers

Pokud jde o aktuální podíly, pak největším akcionářem je stále Jan Muller, který držel majoritu a jehož podíl se nyní snížil na 47,5 procenta. Petr Zámečník drží 15 procent a na Ivana Svítka připadá podíl ve výši 7,5 procenta. Zbytek si dělí StartupYard, Michal Illich, Michal Kratochvíl a spoluzakladatel Martin Jiřička, který v projektu již není tak aktivní jako kdysi a věnuje se spíše své nové aplikaci Bayo.

„Báze know-how ve firmě je velká,“ říká k investorskému mixu Muller.

Změna šéfa

To ale není vše. BudgetBakers s novou investicí získávají i nového šéfa. Jan Muller svou dosavadní pozici CEO přenechává Michalu Kratochvílovi, který má zkušenosti s finančním plánováním a s rozjezdem internetových bankovních projektů.

ebf - tip - debata

„Důvod je takový, že má neporovnatelně více zkušeností než já. Dělal 20 let na pozici výkonného ředitele Accenture pro region Danubia. Má velké manažerské zkušenosti, řídil stovky zaměstnanců,“ říká Muller, který se nyní bude starat zejména o technologický rozvoj produktu a rozvoj samotného týmu. Zůstává i jednatelem firmy.

BudgetBakers se se všemi novými členy seznámili právě díky StartupYardu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je redaktorem tabletového týdeníku Dotyk Byznys. V minulosti působil v agentuře Reuters, v Hospodářských novinách nebo Českém rozhlase. Zastával i post mluvčího skupiny Nova. Najdete ho na Twitteru a na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).