Pivovar Svijany. Je to ten úspěšný podnik, který má plíseň v pivu (zjednodušeně řečeno)? Podnik co nemá marketing, ale plánuje lobbing? Třeba za účelem zastavení dotování časopisu dtest, který jim na to přišel? Opravdu to jsou ty nápady a ideje, díky kterým dovedli firmu tam, kde se nachází nyní?
Já si tou kvalitou testu od dTest nejsem tak úplně jist. Pivo znovu nechaly testovat Svijany a (očekávaně) dopadlo dobře - http://www.pivovarsvijany.cz/index.php/novinky-a-akce/novinky/117-mykotoxiny-ve-svijanskem-pivu
Pak se proti testu ohradili i další s celkem relevantníma připomínkama - http://www.pivobierale.cz/article.php?id=1976
Takže bych neusuzoval na základě jednoho testu.
http://zpravy.ihned.cz/cesko/c1-59916170-sef-pivovaru-svijany-duma-jak-stopnout-dotace-casopisu-dtest
"Pivovar zároveň vyzval časopis dTest, aby zveřejnil laboratoře, které pro něj testy zpracovaly. Měsíčník to odmítl s tím, že je vázán obchodním tajemstvím."
pokud si o tom neco zjistite, tak objevite "sokujici" vec. zadny z podobnych subjektu testujicich zbozi nikdy nezverejnuje laboratore/zkusebny kvuli tomu aby na ne nemohl nikdo tlacit. teprve az vse dojde k soudu jsou tyto odtajneny, navic si samozrejme ponechavaji i referencni vzorky k pripadnemu prezkouseni u soudu.
takze bych se vubec nebal ze by se dtest nechal odrovnat kvuli patokum ze svijan.
dtest nekupuji ani nemam online predplatne, jeho testy me nechavaji ledove klidnym a ani jsem se k jejich kvalite nikdy nevyjadroval. jedine co jsem komentoval bylo, ze zadna z techto roganizaci vcetne tech zahranicnich nikdy bez soudu nezverejnuje jakou referencni laborku nechali delat testy.
Relevantní připomínky? Ta reakce od pivobierale.cz mi přijde spíš hloupá než relevantní.
Šéfredaktor tam nejprve tahá degustační testy, ale tady šlo o zdravotní nezávadnost!
Pak se mu nezdá, že člověk může (teoreticky) vypít 5 l nějakého piva, aniž by nějak výrazně ohrozily mykotoxiny jeho zdraví, protože 5 l přece člověk nezvládne vypít. No průměrně inteligentní čtenář asi pochopí, že ten přepočet bezpečné dávky na litry slouží jen jako orientační ukazatel. Pan šéfredaktor je možná odborník na pivo, ale ztrácí nadhled.
On ten dTest taky není bez much.
Do testů vybírají často podle nesmyslného klíče, mnohdy testují naprosté nesmysly a jejich hodnocení je často silně subjektivní.
Zhodnotit to můžu u věcí, o kterých něco vím. Třeba mobily, kompaktní foťáky, kola. V proběhlých testech řešili koniny, důležité věci opomenuli a výsledek podle toho vypadal.
A to nemluvím o tom, proč jsou v časopise plačtivé úvodníky paní šéfredaktorky (teď už asi ne), debilní fejetony, nesmyslně zabité dvojstránky o bylinkách a jiné výplňové kraviny. Časopis se nikam nevyvíjí a proti konkurenci z Německa je špatný.
laboratoř možná něco naměří, potud práce laboratoře, jenže pak nastupuje český novinář ten naměřené nějak interpretuje, jaká kritéria se do srovnání zahrnou, které klíčové vlastnosti se vynechají.. co se měřit případně ani nenechá..
a aby to nebylo málo, tak u vás ještě také jde o to jaký podíl na výsledném hodnocení laboratorní hodnoty mají, protože vedle toho je tam třeba ještě započítávno hodnocení subjektivní nějaké partičky hodnotitelů..
to samo dává značný prostor pro ovlivnění výsledku, ale alespoň hodnotící mají být nezávislí odborníci a ne např. management obchodních řětězců hodnotící jimi prodáváné zboží, které minimálně z části jsou schopni rozeznat i okem či jinak a hodnotit tedy mohou dle vyjednaných obchodních podmínek a obchodních zájmů..
Mě tahle reakce přijde nepřiměřená na jakýkoliv pindy.
Jistě i Vy poznáte, když kuchař připálí jídlo, zedník postaví špatnou stěnu a malíř namaluje hnusný obraz a spoustu jiných situací včetně špatně naprogramované aplikace.
Ale kolik z těch věcí zvládnete udělat sám lépe?
Nebavím se o X, toho neznám, jde mi o princip, že chválit někoho, že něco dělá blbě, jen kvůli tomu, že já bych to (asi) lépe nezvládl, není ta správná cesta.