Hlavní navigace

Byt budoucnosti podle Googlu: všude obrazovky a na nich služby Googlu

14. 5. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Google
Český Google v Praze otevřel svůj Google byt. Fyzicky se do něj nepodíváte – je určený jen pro média a vybrané zástupce veřejnosti. Ale nic moc nového se v něm stejně nedozvíte.

Kdo čekal od prezentace Google bytu, který si firma postavila v budově Diamant v centru Prahy, nějaké převratné novinky či informace, musel být zklamán. Tři pokoje a kuchyně se vlastně zas tak neliší od moderně zařízeného bytu v nějaké novostavbě.

Z hardwarových novinek se tu předvádí jen Chromecast (zatím v ČR oficiálně nedostupný, ale někteří obchodníci už jej na vlastní náklady dovážejí) a Google Glass (zatím v ČR oficiálně nedostupné).

Jednotlivé pokoje jsou tak nakonec zvláštní hlavně tím, že jim vévodí velké obrazovky. A zástupci Googlu na ně z připojených smartphonů či tabletů promítají, které aplikace Googlu dnes mohou lidé využívat. Displeje nenajdete jen v koupelně a na WC, což je škoda, vlastně by mohlo být zajímavé, co by tam Google předváděl.

Jak Google byt vypadá? Podívejte se na fotky:

V kuchyni se tak „vaří“ pomocí aplikace s recepty či videa na YouTube a přes Google Translate si přeložíme popisek na lahvičce s cizokrajným kořením. V ložnici se dozvíme, že si na Google Play můžeme koupit knížky a na mapách Google se dá naplánovat výlet do Českého Krumlova a tam pořízené fotky pak můžeme zálohovat a upravovat na Google+.

BRAND24

V dětském pokoji píšeme (samozřejmě v Google Docs) školní referát, ke kterému využijeme Art ProjectWorld Wonders. A v obýváku si přes Chromecast – rozhodně největší hvězdu prezentace – přehráváme muziku či filmy (z YouTube, protože služba Google Play Movies zatím – překvapivě – v ČR není oficiálně dostupná).

Škoda, že nedorazil aspoň termostat nebo požární hlásič firmy Nest, kterou Google začátkem roku koupil. Ale asi je to logické: ani Devices on Google Play totiž zatím nejsou v ČR oficiálně dostupné.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).