Hlavní navigace

Čeká nás další souboj velikánů. Přichází HDR10+

1. 9. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Samsung
U HDR, tedy klíčové filmové a televizní technologie současnosti a blízké budoucnosti, začíná být těsno. Novou alianci nyní uzavírají 20th Century Fox, Panasonic a Samsung.

Obsahu s HDR (High Dynamic Range – vysoký dynamický rozsah) v současnosti vládnou statické HDR10 a televizní HLG (BBC a NHK). První systém je plně funkční a nejrozšířenější, na druhý se televizory připravují, resp. jsou připravovány, a TV obsah je na tom podobně. Některé značky pak ještě podporují zejména filmové Dolby Vision (dynamická metadata), za které se ovšem platí, a přijde také Technicolor HDR. Nyní tu máme další partnerství a další systém, avšak používající dynamická metadata, tedy schopnost ovlivnit každou scénu, každé filmové políčko. Navíc by měl být v podstatě zdarma.

ČTĚTE TAKÉ: Dnes začíná veletrh IFA 2017. Podívejte se na chystané televizní novinky

Společnosti 20th Century Fox, Panasonic Corporation a Samsung Electronics oznámily uzavření partnerství, jehož cílem je „vytvořit otevřenou, licenčním poplatkům nepodléhající platformu pro dynamická metadata používaná technologií HDR, jejíž součástí je i příslušná certifikace a logo s předběžným označením HDR10+. Metadata budou poskytována bez licenčních poplatků pouze za nominální správní poplatek.“

K TÉMATU: Bontonfilm uvádí lokalizované disky v rozlišení Ultra HD. Mají mít i HDR

Ultra HD set-top box Antik Mini 3 s podporou HEVC, VP9 i HDR

Technologie pro Ultra HD i HDR a další novinky z veletrhu NAB 2017

Partneři projektu HDR10+.
Autor: Samsung

Partneři projektu HDR10+.

Jakožto lídři v oblasti domácí zábavy poskytující potřebný hardware i obsah jsou tyto tři společnosti ideálními partnery, kteří mohou technologii HDR10+ nabídnout spotřebitelům po celém světě, uvedl Jongsuk Chu, senior viceprezident divize Visual Display společnosti Samsung Electronics.

Yuki Kusumi, výkonný ředitel společnosti Panasonic, dodává: Vzhledem k tomu, že vedle rychle se zvyšujícího množství prémiového obsahu v HDR podporuje výrazné zlepšení kvality HDR obrazu také širší řada televizorů, očekáváme, že se HDR10+ rychle stane de facto HDR formátem.

MMF24

Klasické HDR pracuje se statickým mapováním odstínů a pevně nastaveným vylepšením obrazu bez ohledu na jednotlivé scény. Dynamické HDR10+ má automaticky optimalizovat nastavení jasu, barev i kontrastu pro každou scénu, filmové políčko.

Další informace o licenčním programu a ukázku technologie HDR10+ chtějí společnosti 20th Century Fox, Panasonic a Samsung předvést na lednovém veletrhu CES 2018.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).