Hlavní navigace

Cena prodává. Někdy až moc!

9. 1. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Taky se při výběru zboží na internetu pachtíte hlavně za co nejnižší cenou? Na Heuréce jste jako doma, slevové servery vás znají lépe než manželka a s celní správou jste už vybojovali nejeden zápas o akční zásilku označenou jako „dárek“? Asi nejste sami, na druhé straně každý extrém má své memento.
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

A právě to bych zde rád popsal, protože ačkoli se jedná o jeden konkrétní případ z před letošních Vánoc, jsem přesvědčen, či skoro si jist, že jeho platnost je o hodně obecnější. Tedy k věci: 

Byl jistý, povězme velmi malý elektronický obchod; e-shop míněný spíše jako rozšíření skromného obchůdku na periferii krajského města do virtuálního světa, než jako snaha o dobytí digitálních území. Prodával specifický sortiment pro specifickou klientelu, hlavním heslem provozovatele bylo (a je) poskytovat co nejvyšší přidanou hodnotu za přijatelnou cenu. V praxi to znamená: méně známé značky, které poskytují za stejné peníze více muziky, než ty zavedené. Bez tlaku na výprodeje a likvidace, bez zbytečného nadsazování novinek, prostě poctivé podnikání.

Jako jsou Vánoce žně pro každého retailového prodejce, i našemu obchůdku a jeho elektronické podobě přinesly vítanou hromádku zakázek. Otáčet se musel nejenom majitel, ale i jeho choť a ve skladu dva dospělí potomci, toho času brigádníci. Prodala se spousta zboží; mnoho dárků našlo své obdarované.

Když majitel mezi svátky předběžně hodnotil svůj ekonomický výkon, všiml si malé, ale zato zajímavé anomálie, která zapadla v chaosu velkého množství různých výrobků. Jeden z nich se totiž na internetu prodával extrémně lépe než v kamenném obchodě. Co více, šlo o konkrétní typ, který se od svého nejbližšího bratříčka lišil pouze drobnými detaily. Přesto byl mezi nimi výrazný rozdíl v úspěšnosti. Obchodník si toho všiml a řekl si, že by příčinu lepší prodejnosti rád znal.  Podíval se v  systému na e-shopu kartu výrobku a…

…protočil panenky. Chybou, která se musela stát při zadávání tohoto výrobku, byl totiž náš nečekaný šampión výrazně dražší, než od něj se takřka nelišící bratříček. Rozdíl v ceně dělal skoro dva tisíce korun, což představovalo o necelou polovinu vyšší částku.

Člověk by řekl, že v konkurenci porovnatelných produktů si při úspěchu všech slevostrojů a srovnávačů nejlépe povede ten nejlacinější. A vidíte. Někdy vyhraje zboží, které je předraženo, dokonce omylem. Otázka zní, jak se lze z toho poučit? Že cena prodává.

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).