Hlavní navigace

Ceny ISDN padají jako hrušky na podzim. No jo, ale...

14. 8. 1998
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Tak už to vypadá, že na podzim toho bude letos padat víc, například ceny za ISDN od SPT TELECOMu. Tento krok by mohl dost významně rozpumpovat Internet u nás jako takový a řada odborníků očekává i další snížení cen. Jenže -- je to ještě reálné? A jestli ano -- neprojeví se to na kvalitě?

Včera zveřejnil ISDN server nový ceník ISDN služeb od SPT TELECOMu, který má platit od 1. září, tedy už skutečně za pár. Podle tiskového odboru jde sice o neoficiální ceník, leč je prý překvapivě blízko realitě – budeme ho tedy brát jako hotovou věc.

Měsíční paušál za ISDN2, jak Telecom nazývá připojení ISDN BRI, tedy dva kanály po 64 kb/s, vás od prvního školního dne přijde na 895 korun. To je cena, která vskutku vzbuzuje údiv – Telecom touto agresivní změnou skutečně může výrazně rozhýbat nasazení ISDN u nás. Nedávno jsem se v komentáři nazvaném Co dělají ceny Internetu přes ISDN? Padají, padají… zamýšlel nad tím, do jakého počtu provolaných hodin se připojení přes ISDN vyplatí oproti klasické pevné lince 64 kb/s. Tato úvaha se pomalu stává minulosti – na pořadu dne je otázka, komu se vyplatí ISDN s touto rychlostí oproti klasickému vytáčenému připojení s maximální rychlosti 33,6 kb/s (na 56 kb se věřit nevyplácí).

Změna ceny u SPT TELECOMu nepochybně vyvolá vlnu zájmu o připojení přes ISDN u jednotlivých poskytovatelů připojení. Ti ostatně už dříve vyšli zájemcům vstříc na půli cesty svojí cenovou politikou – neomezený přístup dnes získáte už od zhruba dvou a půl tisíc za měsíc. Připojení pevnou linkou odpovídající rychlosti je přitom zhruba desetkrát dražší. Co se tedy bude dít?

Řada hlasů, včetně mých vážených a zároveň milých kolegů Luboše Veselého z ISDN serveru a Patricka Zandla z Mobil serveru, se domnívá, že ceny za připojení pevnou linkou se nutně budou muset přizpůsobit, což znamená, že poletí dolů. Zčásti souhlasím – do cenové nabídky to nepochybně zasáhne a faktem je, že ceny za připojení pevnými linkami nižších rychlostí klesají už dnes (příkladem budiž GTS se svými 11 111 korunami za 33,6 kb/s linku). Na druhou stranu nevěřím tomu, že ceny půjdou dolů tak drasticky. Celá věc má totiž jeden háček: poskytovatelé připojení už pomalu nemají odkud brát a pevné linky jsou právě tím, co je živí především.

Ostatně počítejte se mnou. Na WWW serveru Telenoru ČR, jednoho z velké trojky poskytovatelů, kteří v současné době nabízejí konektivitu velkým českým poskytovatelům připojení, se dá najít ceník jejich služeb. Snadno tak zjistíte, že za vyhrazené satelitní spojení o kapacitě 512 kb/s zaplatí dnes poskytovatel se vším všudy (tj. připojení do Internetu i satelitní spoj) zhruba 460 000 Kč měsíčně. Hezká sumička. Tato cena víceméně platí i pro ostatní, někdo je mírně levnější, někdo trochu dražší. A teď se podívejme, na kolik uživatelů připojených přes ISDN by tento spoj stačil, aby bylo připojení dostatečně kvalitní a zákazník skutečně dostal svých 64 kb/s – jinak to pro něj nemá smysl. Dejme tomu, že ve špičkách (i tehdy musí být spojení kvalitní) budou připojeny jen dvě třetiny všech uživatelů a dejme tomu, že třetina jejich provozu bude lokální, tedy půjde přes NIX. To tedy znamená, že jeden zákazník v danou chvíli spotřebuje zhruba 28,5 kb/s. Vydělíme-li zmiňovaných 512 tímto číslem, dojdeme k závěru, že aby bylo spojení skutečně kvalitní a s rezervou, může poskytovatel připojit zhruba 18 zákazníků. Skutečnost je trochu méně drastická, než se ji teď snažím vylíčit, takže budeme počítat ještě o polovinu více, tedy 27 zákazníků. Kolik je ovšem 460 000 děleno 27? I Pentium už dnes hravě a správně spočítá, že něco přes 17 tisíc. Ceny za ISDN jsou však šestkrát menší. A to prosím nepočítám další náklady, které poskytovatel samozřejmě má – technickým vybavením počínaje, pronájmem kanceláří pokračuje a účetní konče. Nezlobte se na mne, podle mne tři tisíce korun skutečně nejsou reálnou cenou za připojení přes ISDN s kapacitou 64 kb/s, má-li se jednat o skutečně kvalitní připojení.

Nu dobrá, ale co s tím? Řešení se nabízejí v podstatě dvě – buď půjdou ceny za připojení přes ISDN nahoru, nebo půjde kvalita opačným směrem. O peníze jde zákazníkům vždycky až na prvním místě a skutečně si nemyslím, že by dovolili svým poskytovatelům pohyb cen opačným směrem než byli doposud zvyklí; první varianta je tak značně nepravděpodobná. Naproti tomu druhá možnost tu podle mne před námi stojí ve velmi hmatatelných obrysech. Není přitom ani nutné, aby si poskytovatelé nechali zahltit celou síť provozem od zákazníků přes ISDN. Stačí provoz těchto uživatelů poněkud zahušťovat, což není vůbec žádný problém, takže zpomalení se projeví jen u nich, zatímco zákazníci na pevných linkách, kteří tvoří základ příjmů všech poskytovatelů, nemusí nic poznat.

Jaký je tedy můj odhad dalšího vývoje? Ceny za přístup přes ISDN už nahoru nepůjdou a naopak ceny za pevné linky, zvláště pak u rychlostí do 64 kb/s půjdou o něco dolů. Připojení přes ISDN však bude i do budoucna bližší běžnému vytáčenému přístupu než pevným linkám nominálně stejné rychlosti – nejen cenou, ale především kvalitou. To samozřejmě poskytovatelé připojení neopomenou i nadále zdůrazňovat (dělají to i nyní), jen budou nepochybně pro svá tvrzení hledat jiné argumenty, než které jsem zde nastínil já. I ty však budou jistě oprávněné – trvalost připojení, stabilita, vyhrazený port, to všechno jsou věci, které hrají do not pevným linkám, pravda, za desetinásobnou cenu. Pro uživatele, který dnes potřebuje pevnou linku, se toho moc nezmění – přibude však určitý mezistupeň mezi dial-upem a pevnou linkou, ovšem s negarantovanou kvalitou.

Pokud se vám zdá můj názor na věc příliš pesimistický a odtržený od reality, neváhejte přispět do mého mailboxu. Velmi se těším na Vaše názory.

BRAND24

Marek Antoš


Související články a odkazy:

* Co dělají ceny Internetu přes ISDN? Padají, padají…
* Ceník ISDN služeb (na ISDN serveru)
* Jak pád cen ISDN linek poznamená český internet? (na Mobil serveru)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).