Hlavní navigace

Ceny pevných linek opět klesají

20. 6. 2000
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Poté, co v průběhu uplynulých dvou týdnů poklesly ceny pevného připojení k internetu u společností Internet OnLine a Contactel až o 33 procent, objevila se na trhu další zajímavá nabídka. Telekomunikační společnost GTS zareagovala na nově vzniklou situaci rovněž snížením poplatků některých poskytovaných služeb, tentokráte však téměř o polovinu. Znamená to tedy, že pevné linky budou nyní vhodným řešením i pro běžné uživatele? Patrně nikoli.

Pevná linka dosud představovala způsob připojení k internetu pro střední a velké firmy. Společnost GTS však v současnosti nabízí zajímavou 64 kbit/s pevnou linku (synchonní) již od 9.950 korun (omezenou na 1 GB přenesených dat – z vlastní zkušenosti však vím, že i pokud je objem dat, přenesených po lince, počítaný, při častém používání internetu nepřekročí ani 500 MB měsíčně, což je zhruba polovina paušálního objemu, nabízeného většinou společností, což je o 4.950 korun méně, než činí současná sazba Českého Telecomu (neomezený Frame-Relay). Pro běžného uživatele je bohužel stále výhodnější, je-li to možné, použití bezdrátového spoje, který je v současné době poskytován často za poloviční cenu. Pro malé společnosti 1 GB přenesených dat plně postačuje, nepracují-li však s velkými objemy dat (grafická studia). Co se týče datově neomezených služeb, ty jsou bohužel v podání GTS podstatně dražší.

Z cenového hlediska je velmi důležitá zejména skutečnost, že určité druhy pevného připojení k internetu (včetně výše zmíněného) jsou společností GTS poskytovány jako kompletní služba, v jejíž ceně je zahrnuto nejen potřebné technické vybavení (router apod.), ale především pronájem digitálního okruhu (pokud v dané lokaci žádný digitální okruh není, a lze-li jej zřídit, prosadí GTS jeho zavedení). Odpadá tedy dělení měsíčních plateb mezi poskytovatele internetového připojení a provozovatele digitálního okruhu, potřebného k provozu pevné linky s rychlostí vyšší, než 33,6 kbit/s. Výši poplatku i administrativní zátěž nese GTS, přičemž odlišná výše poplatku za pronájem digitálního okruhu se nepromítá do výše měsíčního paušálu.

KL24

Za výrazným snížením poplatků rozhodně nelze spatřovat vstřícný krok GTS vůči uživatelům, ale spíše snahu společnosti o upevnění své – již nyní velmi silné – pozice na trhu s telekomunikacemi a připravit se tak na budoucí zrušení monopulu Českého Telecomu (přestože v souvislosti s konkurencí Českému Telecomu jsou známa především jména společností Contactel a Aliatel). Neméně důležitým důvodem k úpravě cen je však nepochybně rovněž nutnost konkurenceschop­nosti společnosti. Pokud si nemůžete pořídit bezdrátový spoj a spokojíte se s omezeným objemem přenesených dat, jedná se o dobrou zprávu pro váš bankovní účet. Doufejme jen, že snaha GTS neskončí kolapsem technického vybavení poskytovatele, jako tomu bylo kupříkladu v případě výrazného snížení cen služeb u společnosti Dattelkabel.

Mirek Zeman

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).