Hlavní navigace

Červené tlačítko vás špehuje. Nepoužívejte jej.

10. 2. 2010
Doba čtení: do minuty

Sdílet

Včera spuštěný projekt pro bezpečnější internet Červené tlačítko už má na kontě malér. Ukázalo se, že jeho organizátoři lhali o rozsahu dat, které tlačítko odesílá při stisknutí. Podle tvrzení na webu mělo jít jen o anonymní hlášení prohlížené stránky, jak nás ale upozornili čtenáři, odesílána je také IP adresa a celkem čtyři předešle navštívené stránky. Tím tlačítko není anonymní a navíc odesílá podstatně více dat, než je nutné a představuje vážný zásah do soukromí. Jeho používání tedy…

Včera spuštěný projekt pro bezpečnější internet Červené tlačítko už má na kontě malér. Ukázalo se, že jeho organizátoři lhali o rozsahu dat, které tlačítko odesílá při stisknutí. Podle tvrzení na webu mělo jít jen o anonymní hlášení prohlížené stránky, jak nás ale upozornili čtenáři, odesílána je také IP adresa a celkem čtyři předešle navštívené stránky. Tím tlačítko není anonymní a navíc odesílá podstatně více dat, než je nutné a představuje vážný zásah do soukromí. Jeho používání tedy nemůžeme doporučit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl v letech 2008 – 2012 šéfredaktorem serveru Lupa.cz. Stál u zrodu řady projektů. Je spoluzakladatelem Energomonitoru, v CZ.NIC vedl projekt Turris. Je předsedou místní organizace Pirátské strany v Brandýse – Staré Boleslav.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).