Hlavní navigace

Češi a pohádky? Podle ČSFD dávají diváci přednost osvědčeným titulům

21. 12. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Sledovanost televizních pořadů o Vánocích trhá celoroční rekord a nejúspěšnější jsou tradičně pohádky. Ta nejoblíbenější je podle serveru ČSFD z roku 1984.

České Vánoce jsou neodmyslitelně spojeny s pohádkami v televizi. Loni se dokonce tři nové pohádky probojovaly mezi dvacítku nejsledovanějších pořadů za celý rok a porazily i zápas Česko-Finsko na mistrovství světa v ledním hokeji. Štědrovečerní pohádky Korunní princ a Tři bratři přilákaly k obrazovkám dva miliony diváků, úspěšnější byl za celý loňský rok jen seriál Policie Modrava.

Češi se svou láskou k pohádkám liší od jiných zemí, kde u televizních diváků o Vánocích vítězí spíše rodinné filmy nebo seriály. Ve Velké Británii například loni nejvíce diváků sledovalo nové díly seriálů Downton Abbey a Sherlock. Nejvyšších podílů na sledovanosti o Vánocích dosahuje Česká televize, a to díky novým pohádkám z vlastní produkce, které letos chystá hned čtyři.

cif 24 - early cena - média

Vysokou sledovanost mají ale i starší pohádky, které se vysílají na ostatních kanálech. Vzhledem k tomu, že lidé o Vánocích tráví volné dny nejčastěji doma, stoupá sledovanost i menším tematickým televizním kanálům. Diváci rádi přepínají mezi programy, o Vánocích navíc mají čas na sledování pořadů, které je zajímají, ale přes rok ne ně čas nemají. Může se stát, že divák o svátcích objeví nový tematický televizní kanál, který se pak stane jeho oblíbeným po celý následující rok, tvrdí Erika Luzsicza z distribuční společnosti Axocom.

Nejoblíbenější pohádky podle hodnocení na Česko-Slovenské filmové databázi:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).