Hlavní navigace

Češi jsou v používání mobilních dat opatrní. Není divu

30. 8. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: KPMG
Data využívá jen polovina národa, nejpoužívanějším nástrojem je webový prohlížeč a na přehrávání videa si troufne jen něco přes čtvrtinu uživatelů.

Do studie „Češi a mobilní data 2016“, kterou vypracovala KPMG, se zapojilo přes 1800 aktivních uživatelů mobilního internetu. Ten dnes, obecně vzato, v Česku využívá pouze 55 % lidí ve věku 18 až 64 let a jako nástroj je nejčastěji – na rozdíl od evropského nebo světového průměru – použit webový prohlížeč, a nikoli nějaká aplikace.

Zatímco například ve Velké Británii využívá aplikace více než 80 % uživatelů a pouze necelá pětina preferuje prohlížeč, v Česku je to výrazně méně. Opět se tak ukazuje, že jsme více konzervativní.

ČTĚTE TAKÉ: Průzkum: dvě třetiny z nás si rády připlatí za „šetrný“ výrobek

Satelit kontra všichni ostatní aneb průzkumy jako na houpačce

V přístupu přes aplikace u nás dominují navigace, mapy a sociální sítě (54–65 %) a díky ceně dat preferuje mobilní streamování videa či sledování televize pouze 28 % respondentů, což je v porovnání se zahraničím méně než polovina. Překvapivé je také relativně nízké procento respondentů (36 %), kteří pro přístup do svého bankovnictví využívají aplikaci.

UX DAy - tip 2

A závěry studie?

  • Asi 60 % aktivních uživatelů spotřebuje měsíčně do 500 MB mobilních dat.
  • Celkem 7 z 10 lidí uvedlo, že je spokojeno s mobilním datovým připojením, ale jen 6 z 10 je spokojeno s cenou datových služeb.
  • Celkem 70 % dat je spotřebováno na komunikaci na sociálních sítích a přehrávání videa.

KPMG předpokládá, že se spotřeba mobilních dat nejpozději do tří let dostane na evropskou úroveň. Trhu by prý mělo prospět jak sdílení sítí 4G/LTE mezi operátory, tak zvýšení flexibility jednoho z nich po oddělení infrastrukturní části.

Průzkum využitý ve studii „Češi a mobilní data 2016“ provedla nezávislá výzkumná agentura Data Collect. Sběr dat probíhal on-line v březnu 2016 mezi 1850 respondenty v reprezentativním zastoupení podle věku a kraje. Průzkum oslovil pouze aktivní uživatele datových služeb v mobilním zařízení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).