Hlavní navigace

Češi loni koupili čtyřikrát víc e-knih než před rokem, na trh už míří i zbývající vydavatelé

9. 1. 2013
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Tuzemští distributoři e-knih mají za sebou úspěšný rok. Prodeje e-knih v Česku v porovnání s rokem 2011 několikanásobně vzrostly. Důvodem je širší nabídka titulů i změna přístupu vydavatelů, kteří si začínají uvědomovat, že musí e-knihy vydávat zároveň s tištěnými tituly. A jaké změny se na trhu dají čekat v letošním roce?

Že se na českém trhu prodá v roce 2012 podstatně více e-knih než v roce předcházejícím, bylo zřejmé už v polovině loňského roku. Už za prvních šest měsíců roku 2012 totiž distributoři prodali více e-knih než za celý rok 2011, kdy si Češi podle dostupných statistik koupili přibližně 44 tisíc e-knih. 

Ředitel online knihkupectví Palmknihy.cz Jiří Vlček koncem listopadu předpovídal, že se v Česku prodá za rok 2012 na 200 tisíc e-knih. Dnes je jasné, že nebyl daleko od pravdy. Čtyři největší tuzemští distributoři (eReading.cz, Kosmas.cz, Palmknihy.cz a Wooky) prodali v roce 2012 přes 187 tisíc e-knih. Nejúspěšnější, co do počtu prodaných e-knih, byly Palmknihy, u kterých si uživatelé zakoupili více než 65 tisíc e-knih.

Prodeje e-knih za rok 2012
Distributor Počet prodaných e-knih za rok 2012
eReading.cz asi 40 tisíc
Kosmas.cz 32316
Palmknihy.cz 65254
Wooky 49468

Údaj, který Lupě poskytli zástupci eReading.cz, je pouze přibližný. Bohužel nemáme uzavřené a vyhodnocené všechny transakce, ale odhadem se celkový prodej za rok 2012 bude pohybovat na 40 000 e-knihách, uvedl Martin Lipert, šéf internetového knihkupectví eReading.

To konkrétní údaje o svých prodejích nezveřejňuje dlouhodobě. Údaje, které v minulosti zveřejňovala konkurence, nám hrubě neseděly. Ve srovnání s nimi by naše prodeje vypadaly velmi malé, proto jsme se rozhodli údaje o počtech prodaných e-knih nezveřejňovat, vysvětlil loni v prosinci v rozhovoru pro Lupu Martin Lipert.

Prodeje Palmknih zahrnují i e-knihy, které se prodaly v e-shopech Alza.cz a Datart.cz.

Kromě zmiňovaných velkých distributorů prodávají e-knihy i menší online knihkupectví. Ke zmiňovaným 187 tisícům e-knih je tedy třeba připočítat další stovky kusů, které si lidé zakoupili právě u menších prodejců.

Loni v dubnu byl například spuštěn server Databook.cz, na kterém se do konce roku 2012 prodalo celkem 528 e-knih.

Prodeje e-knih na Databook.cz v roce 2012
Autor: Databook.cz

Prodeje e-knih na Databook.cz v roce 2012

Další z menších prodejců eLibellus podle jeho jednatele Martina Staňka prodal loni stovky kusů e-knih.

Slovenský Martinus, který začal e-knihy v Česku prodávat loni v únoru, nechce konkrétní čísla prozrazovat. Konkrétní statistiky prodejů nezveřejňujeme. Můžeme však říct alespoň tolik, že prodej e-knih se u nás v průběhu roku postupně zdesetinásobil (srovnání měsíců únor/prosinec 2012), uvedl Radovan Ščibrany z Martinus.sk.

Nesmíme zapomenout ani na zahraniční služby jako je Amazon či Apple. Amazon oficiálně české knihy nenabízí, Apple ale českým nakladatelům e-knihy prostřednictvím iBookStore prodávat umožňuje. A právě prodeje přes iBookStore by mohly statistikami ještě dále zahýbat.

Pro některé nakladatele totiž tato platforma představuje důležitý distribuční kanál. Například brněnské nakladatelství Jan Melvil Publishing za prvních šest měsíců loňského roku prodalo 3800 e-knih, přičemž 77 procent z nich, tedy necelé tři tisíce, si čtenáři zakoupili právě prostřednictvím iBookStore.

Prodej na iBookStore zprostředkovávají nakladatelům také Palmknihy. Těm se podařilo od ledna do listopadu včetně prodat přes tento distribuční kanál 4345 e-knih.

Budeme-li předpokládat, že v prosinci Palmknihy prodaly přes iBookStore okolo jednoho tisíce e-knih a připočteme-li knihy, brněnského nakladatelství Jan Melvil Publishing a ty, které si lidé koupili u menších online knihkupců, dostaneme se na dosah hranici 200 tisíc prodaných e-knih. Konkrétně na necelých 196 tisíc e-knih s tím, že u brněnského nakladatelství Jan Melvil Publishing započítáváme jen prvních 6 měsíců loňského roku.

Je však potřeba zdůraznit, že čísla, která prodejci e-knih zveřejňují, není možné ověřit z nezávislých zdrojů, jsme odkázáni pouze na údaje, které distributoři sami prozradí.

Důležitý je konec roku

Statistiky ukazují, že podobně jako pro provozovatele e-shopů jsou i pro distributory e-knih z hlediska prodejů nejdůležitějším obdobím poslední dva měsíce roku. Čtvrtina celoročního prodeje e-knih připadla u Kosmasu právě na listopad a prosinec. V průběhu těchto měsíců si u něj zákazníci objednali více než 8 tisíc e-knih. Úspěšný byl ale také říjen.

Nejvíce se prodalo e-knih v prosinci (5410 e-knih) a v říjnu, kdy vyšlo deset zásadních e-knih v rámci Velkého knižního čtvrtku (3384 e-knih). Konkrétně to byly dny Velký knižní čtvrtek 11. 10. a 28.12., uvedla Hana Žáková z Kosmasu.

Prodeje e-knih na Kosmas.cz
Měsíc 2011 2012
Listopad 1556 2677
Prosinec 2120 5410

Následující graf dokládá denní prodeje e-knih na Kosmas.cz v prosinci 2011 a 2012.


Autor: Kosmas.cz

Kosmas v prosinci také spustil novou službu, která umožnila zakoupit e-knihu jako dárek. Zákazníci darovali 340 e-knih, více než polovina z nich se zasílala obdarovaným na Štědrý den, prozradila Hana Žáková.

V případě Palmknih byly poslední dva měsíce roku z hlediska počtu prodaných knih ještě důležitější než u Kosmasu. Přes Palmknihy bylo totiž v listopadu a prosinci odesláno zákazníkům 23463 e-knih, což představuje 36 procent z celkového počtu prodaných e-knih za celý loňský rok.

Meziroční nárůst u Palmknih vypadá impozantně, je však třeba připomenout, že v loňských číslech nejsou započítány prodeje přes Alza.cz a Datart.cz.

Prodeje e-knih na Palmknihy.cz, Alza.cz a Datart.cz
Měsíc 2011 2012
Listopad 581 6987
Prosinec 3121 16476

Přes platformu Wooky se v listopadu a prosinci prodalo 16315 elektronických knih.

Za vyššími prodeji je lepší nabídka

Za podstatně vyššími prodeji stojí nárůst počtu titulů, které nakladatelé vydávají i v elektronické podobě. Jestliže na konci roku 2011 bylo na Palmknihách k dispozici 967 titulům na konci loňského roku mohli zákazníci vybírat už ze 3688 e-knih.

Podle loňské Zprávy o knižním trhu 2011/2012, kterou vydal Svaz českých knihkupců a nakladatelů (SČKN), vydává v Česku e-knihy zhruba 150 nakladatelů. Může se to zdát málo, vzhledem k tomu, že v roce 2011 vydalo v Česku alespoň jednu tištěnou knihu 2500 subjektů. Jenže z toho pouze 235 vydalo více než deset titulů.

Letos začnou vydávat e-knihy i další z velkých tuzemských nakladatelů, kteří zatím na pole elektronických knih nevkročili. Mluví se například o nakladatelství Albatros Media či BB art.

eLibellus na prodej

V průběhu roku může dojít také ke konsolidaci na poli prodejců e-knih. Podle našich informací je na prodej například distributor e-knih eLibellus. Mohu potvrdit informaci, že knihkupectví eLibellus je na prodej, případně hledáme partnera/investora pro možnou spolupráci na projektu, potvrdil jednatel firmy Martin Staněk.

Na nakladatelích bude záležet, jak dobře se budou e-knihy letos prodávat. Je potřeba zlepšit cílení na e-čtenáře a nabízet tituly v elektronické podobě zároveň s vydáním tištěné verze.

Dokladem toho, že když se to dělá dobře, může představovat e-kniha pro nakladatele zajímavý doplňkový zdroj příjmů, je nakladatelství Kniha Zlín. Více než deset procent knih, které prodá, tvoří právě e-knihy.

Byť e-knihy stále představují z hlediska prodejů velmi malou část tuzemského knižního trhu (už citovaná zpráva SČKN odhaduje počet prodaných knih v Česku na 29 milionů ročně), u Kosmas.cz se v roce 2012 podílely  na celkovém obratu internetového knihkupectví za rok 2012 z šesti procent.

BRAND24

Prodá se letos půl milionu e-knih?

Distributoři jsou přesvědčeni, že zájem o e-knihy poroste výrazně i v letošním roce. Loni jsme prodali 60 tisíc knih, letos máme v plánu 200 tisíc kusů. Nicméně loni jsme překonali plán, letos se nám to snad povede zase, věří Jiří Vlček z Palmknih.

Na českém trhu se podle něj v roce 2013 prodá na půl milionu e-knih. A do budoucna je ještě optimističtější: „Pořád si myslím, že v roce 2015 budou e-books tvořit 15 % trhu s knihami,“ dodává.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).