Hlavní navigace

Češi vytvořili univerzální a otevřenou platformu pro IoT, využije ji třeba Písek

17. 5. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: TCP Cloud
TCP Cloud využívá OpenStack, OpenContrail, Docker či třeba Kubernetes na otevřenou IoT platformu. Demonstrovali ji i na keynote OpenStack Summitu.

V Česku vzniká poměrně komplexní a otevřená platforma na provozování internetu věcí. Nemá finální jméno, tvoří ji ale pražská společnost TCP Cloud. Ta původně vznikla v Písku jako odnož byznysu tamního datového centra. Právě Písek má být jedním z prvních tuzemských měst, které chce systematicky vybudovat koncepci chytrého města a zároveň bude jedním z těch, kdo českou IoT platformu v praxi nasadí.

„Technologii jsme připraveni začít nasazovat,“ říká pro Lupu spoluzakladatel a šéf TCP Cloudu Adam Skotnický. „IoT je pro nás další možnost uplatnění a do jisté míry otevírá dveře k dalším debatám a zákazníkům.“ TCP Cloud vyvíjí vlastní distribuci cloudového nástroje OpenStack (více v dřívějším článku) a také IoT platforma z ní vychází.

Využívají se každopádně také další open source technologie – systém se buduje na Dockeru, síťovém OpenContrailu (technologický šéf TCP Cloudu Jakub Pavlík se mimo jiné stal členem poradního sboru) a Kubernetes, který původně vytvořil Google a který umožňuje automatizované nasazování a správu aplikací v kontejnerech ve větších prostředích.

Živě z Austinu

Využití těchto otevřených technologií má mimo jiné zajistit to, že česká IoT platforma má být zcela univerzální a nezávislá například na dodavatelích hardwaru. Využít lze architekturu x86, x64 i ARM a omezení se netýkají ani senzorů a dalších IoT součástek. „Je nám v podstatě jedno, jaké se používají krabice, jen na ně musíme dostat Docker a vRouter,“ doplňuje Jakub Pavlík.

Architektura IoT platformy od TCP Cloud.
Autor: TCP Cloud

Architektura IoT platformy od TCP Cloud.

Platforma využívá takzvané IoT gatewaye (brány) a pracuje s IQRF. Data ze senzorů lze posílat v podstatě přes jakékoliv internetové spojení, data pak míří do systému běžícího v datovém centru, kde už se o akci stará OpenStack a právě Kubernetes. Informace jsou pak dostupné ke zpracování skrze API.

Více technických detailů je k dispozici na blogu TCP Cloudu. Ten mimo jiné vychází z nedávné přednášky Jakuba Pavlíka během hlavního „keynote“ bloku na OpenStack Summitu v texaském Austinu. Další informace jsou také ve videorozhovoru s Pavlíkem na webu OpenStacku.

BRAND24

TCP Cloud přímo v konferenčním centru rozmístil 20 senzorů, 20 routerů a tři gatewaye postavené na Raspberry Pi 2. V reálném čase během prezentace se posílala data (vlhkost, teplota a CO2) ke zpracování do datacentra v Písku. Ten má jako chytré město ve výsledku použít přes tři tisíce koncových bodů a kolem 300 IoT bran.

TCP Cloud vedle IoT platformy rozvíjí svůj tradiční byznys s OpenStackem. Firma založila pobočku ve Spojených státech a registruje zde první významné, i když prozatím neveřejné zákazníky. Společnost v červnu pořádá v Praze první OpenStack Day, kam má kromě lidí z Red Hatu, Lithium či Hitachi (partner TCP Cloudu) dorazit také provozní ředitel a představenstvo OpenStack Foundation.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).