Hlavní navigace

Názor k článku Česká republika dává Open XML podmíněně zelenou od Jiří Macich ml. - Já mohu vycházet jen z oficiálních informací, které...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 9. 2007 14:46

    Jiří Macich ml.

    Já mohu vycházet jen z oficiálních informací, které mám k dispozici. Jak už jsem psal, není to má interpretace, ale interpretace přímo z ČNI. Abych to utnul, přikládám stanovisko, které mám k dispozici:

    Vážená redakce, Český normalizační institut (ČNI) vyjádřil v pátek 31. srpna podmíněný souhlas pro přijetí Office Open XML (DIS 29500) jako mezinárodního standardu ISO/IEC. ČNI zorganizoval v průběhu několika posledních měsíců veřejnou odbornou diskusi, jejímž cílem bylo shromáždit případné technické a editační připomínky, a návrhy na vylepšení standardu Open XML. Výsledný soubor komentářů byl předložen ISO/IEC JTC1 k projednání. Po zpracování těchto připomínek uděluje ČNI plný souhlas k přijetí Office Open XML jako mezinárodního ISO/IEC standardu.

    ČNI se na základě výsledků diskuse, která proběhla v České republice, domnívá, že formát Office Open XML definovaný normou DIS29500 bude přínosný pro uživatele kancelářských programů. A to zejména proto, že nabízí prostředky pro reprezentaci běžně používaných prvků dokumentů, které zatím jiný otevřený formát nepodporuje. Dalším důvodem je schopnost formátu OOXML v otevřené a snadno zpracovatelné podobě věrně reprezentovat rozsáhlý korpus existujících dokumentů, které byly až dosud obvykle ukládány v proprietárních binárních formátech. Pro každý > standard je rovněž důležité, aby se v praxi uchytil a masově používal, jen tak se projeví výhody standardizovaného a široce akceptovaného formátu. U Office Open XML (DIS29500) vše nasvědčuje tomu, že jej bude podporovat většina kancelářských aplikací.

    Teď už si to přeberte, jak chcete :)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).