Hlavní navigace

Česká televize chce nadále vysílat i pro Slovensko

2. 4. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
2. 4. 2009

Včera jsme na Digizone.cz informovali o nezájmu českých televizí vysílat ve slovenských kabelových sítích a na satelitu pro slovenské diváky. Komerční stanice dokonce požadují i reciproční stažení slovenských kanálů z českých kabelovek, aby jim nekonkurovaly. Veřejnoprávní Česká televize je ale v tomto výjimkou.

K TÉMATU: České televize by uvítaly vyjmutí slovenských kanálů z kabelovek

Jedině ČT má zájem vysílat i na Slovensku, a je tam šířena legálně díky spolupráci s evropskou vysílací asociací EBU. „Ošetřujeme to dohodou s EBU. Pokud má nějaký operátor na Slovensku zájem šířit naše programy, požádá EBU o povolení, vyřídí licence které s tím souvisí, a může nás přenášet,“ řekl technický ředitel České televize Rudolf Pop. ČT může na Slovensko posílat tři ze svých čtyř programů. Výjimkou je sportovní kanál ČT4, jelikož pro sportovní programy platí jiná pravidla šíření na dalších trzích.

BRAND24

Rudolf Pop zmínil i méně známý fakt, že Česká televize provozuje přímo na slovenském území i jeden vysílač pro české diváky (na kótě Velká Javořina). „Nesmíme zapomenout, že provozujeme i vysílač na Slovensku, který zásobuje poměrně značnou část diváků v ČR. I Bratislava je z velké části terestricky pokrytá ČT i Novou. Proto i ten přesah je nutno vnímat v tomto kontextu,“ dodal.

Ačkoliv české komerční televize nemají zájem o šíření ve slovenských kabelovkách, předsedkyně představenstva TV Barrandov Janka Vozárová, která je ze Slovenska, přiznala, že mnohé kabelovky šíří české stanice bez výraznějších omezení. „Prima je ve slovenských kabelových sítích prakticky od začátku, Nova je tam taky, i když ne úplně všude, ale není těžké se k ní dostat. Zřejmě to není dostatečně legálně obsaženo, ale dochází k tomu,“ uvedla Vozárová.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).