Hlavní navigace

Česká televize dá větší prostor „mobilní žurnalistice“, zapojí tablety a chytré telefony

16. 10. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Inspiraci pro nový způsob práce novinářů v terénu čerpala veřejnoprávní televize u britské BBC, irské veřejnoprávní televize RTÉ či arabské Al-Jazeery.

Větší prostor takzvané mobilní žurnalistice, tedy novinařině, kdy se pro práci místo klasických kamer používají mobilní telefony, případně tablety, plánuje dát ve svém vysílání od pondělí 19. října veřejnoprávní Česká televize. S touto technologií už Kavčí hory pracují například u zahraničních zpravodajů, kteří potřebují a musí zprostředkovat aktuální dění přímo z terénu, například při mimořádných událostech. V minulosti už se mohli s mobilní žurnalistikou setkat diváci například při zpravodajství z Francie.

K TÉMATU: Česká televize využívá u zpravodajů z ciziny mobilní sítě LTE

Rádi bychom, aby se každý den na obrazovkách České televize objevily příspěvky či ilustrační záběry, které byly pořízeny pouze pomocí mobilních přístrojů. Jedná se o nový trend, který umožňuje zachytit neočekávané události a co nejrychleji je zprostředkovat divákům. Poskytnout může i informace z míst, kam se běžná kamera vůbec nedostane. Výhledově tak vznikne na programu ČT 24 samostatná rubrika zaměřená na výstupy natáčené právě na telefony a tablety. Časem by do ní mohli být zapojeni i samotní diváci, prozradil k novince ve vysílání ředitel zpravodajství České televize Zdeněk Šámal.

WT100

ČTĚTE TAKÉ: ČT24 připravuje redesign svého zpravodajského webu. Podívejte se na náhledy

Díky naší aplikaci se záznamy přenesou přes internet ihned, což s běžnou technikou není možné. V čem jsou mobilní přístroje nepřekonatelné, je totiž rychlost. Redaktor, který se třeba zcela náhodou ocitne u zpravodajsky zajímavé situace, je tak schopný zaznamenat, co se na místě děje, a může natočit aktuální a unikátní záběry. Ty pak jen redaktor pošle přes speciální aplikaci a následně se materiál převede do formátu, který je vhodný pro zpravodajství České televize, vysvětlil redaktor Oldřich Borůvka a doplnil: Mobily a tablety nejsou profesionální technika, která by snad jednou měla nahradit profesionální kamery. Technologické parametry jsou samozřejmě nesrovnatelné.

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).