Hlavní navigace

Česká televize natáčí třídílnou minisérii o reportérech podle scénáře Josefa Klímy

19. 11. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

UVNITŘ FOTOGALERIE „„Jak veřejnost postupně ztrácí důvěru ve státní instituce i politiky, sílí tlak na novináře, aby nebyli jen kronikáři událostí, ale také jejich hybateli,“ uvedl Klíma.

Česká televize začala natáčet v těchto dnech novou třídílnou minisérii Reportéři a ti druzí, jejímž autorem scénáře je investigativní novinář Josef Klíma a režíruje ji Dan Svátek. Za cíl si klade popsat příběhy hrdinů, jejichž soukromí a profese se spojují v jeden těžko oddělitelný celek, a podobné to je i s jejich mezilidskými vztahy. V hlavních rolích se objeví Tereza Voříšková, která ztvární dvacetiletou začínající novinářku Hedviku, a Jiří Bartoška. Ten je naopak ostříleným reportérem, kterého charakterizuje především fakt, že kouří jednu cigaretu za druhou.

K TÉMATU: Josef Klíma chystá pro ČT seriál o reportérech, Bohumil Kulínský cyklus

Scenárista Josef Klíma vybral pro televizní cyklus jeden z nejpozoruhodnějších osudů, s nimiž se jako dlouholetý novinář setkal, přičemž podobnost se skutečnými postavami současného mediálního prostředí je opravdu čistě náhodná, uvedla kreativní producentka a dramaturgyně minisérie Marča Arichteva. Ve scénářích Josefa Klímy nacházím nejen jeho osobní zkušenost, ale uvědomuji si i poctivost jeho novinářské práce, konstatoval ředitel vývoje pořadů a programových formátů České televize Jan Maxa.

ebf - partner 1

ČTĚTE TAKÉ: Nova opět ruší pořad Na vlastní oči, rozpustí i tým agentury Mediafax

Jak veřejnost postupně ztrácí důvěru ve státní instituce i politiky, sílí tlak na novináře, aby nebyli jen kronikáři událostí, ale také jejich hybateli a tím suplovali nedostatečnou práci policie a justice. Například, aby v přestrojení odhalovali společenskou špínu a alespoň ji skandalizovali, když chybí politická vůle ji účinně stíhat, řekl sám scenárista Josef Klíma a doplnil: Nese to s sebou základní etické otázky, například zda má novinář opouštět svou pozici nezúčastněného pozorovatele, kterým se v Reportérech chceme věnovat. V dalších rolích se diváci mohou těšit na Jana Plouhara, Václava Jiráčka nebo Tomáše Töpfera.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).