Hlavní navigace

Česká televize představila tři nové koprodukční projekty

30. 11. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Česká televize
Celkem deset osobností evropské historie představí nové koprodukční projekty, na kterých bude Česká televize spolupracovat s Německem, Francií a Švédskem.

První z plánovaných koprodukcí bude dokumentární cyklus Age of Iron, vznikající k čtyřstému výročí třicetileté války. Měl by být hotov už v příštím roce. Rok po něm by měl následovat další koprodukční snímek Utajované cesty císaře Josefa II. a také „docudrama na pomezí hraného filmu“ o životě Johannese Keplera.

Šestidílný cyklus o třicetileté válce

V příštím roce se divákům představí šestidílný cyklus Age of Iron, který skrze příběhy osmi postav z různých společenských vrstev vylíčí historické události první poloviny sedmnáctého století. Do děje vstupuje třeba vlámský barokní malíř Peter Paul Rubens, německý voják Peter Hagendorf či francouzský katolický mnich Otec Josef. 

Za jednu z příčin třicetileté války bývá označována i pražská defenestrace, kterou zachytí první epizoda mapující životní peripetie Alžběty Stuartovny. Na obrazovkách se objeví i autentické záběry z pražské katedrály sv. Víta.

Programový ředitel České televize Milan Fridrich.

Série docudramat Age of Iron, vznikající v koprodukci se stanicemi Arte, ZDF, SVT a společností Looks Film, je součástí crossmediálního projektu, který má ambici pomocí televize, internetu, ale i historického románu a muzejní expozice oslovit nebývale široké spektrum diváků, těší se ředitel programu České televize Milan Fridrich.

Josef II. jako bratr Marie Antoinetty

Snímek Utajované cesty císaře Josefa II., připravovaný ve spolupráci s Arte, si klade za cíl zmapovat toulky císaře Josefa II. po tehdejší Evropě. Josef II. se i přes nesouhlas své matky Marie Terezie pohyboval v přestrojení a zajímal se o problémy poddaných


Autor: Wikimedia

Josef II.

Osud známého reformátora bude konfrontován s přístupem jeho sestry Marie Antoinetty, jejíž způsob vlády byl jedním z katalyzátorů Francouzské revoluce. Od té uplyne v roce 2019, kdy by měl být snímek uveden, dvě stě třicet let.

BRAND24

Keplerův pohyb nebeských těles

K padesátému výročí prvního letu na Měsíc připravuje České televize, stanice Arte a německé veřejnoprávníprogramy „docudrama na pomezí hraného filmu“ o životě Johannese Keplera. Hrané scény by se měly mísit s animacemi vysvětlujícími fyzikální zákony a s komentáři expertů. 

Johannes Kepler dorazil jako náboženský uprchlík do Prahy zhruba 170 let před Josefem II. Na dvoře tehdejšího císaře Rudolfa II. formuloval Kepler dva ze svých tří proslulých zákonů o pohybu nebeských těles. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).