Hlavní navigace

Česká televize přetáhla Nově pořad 112 i s moderátorem. Nazve ho Tísňová linka

9. 8. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Mirek Vaňura o pořadu typu Tísňová linka snil dávno před uvedením pořadu 112, tvrdí Česká televize v tiskových materiálech k podzimním programovým novinkám

Další tvář televize Nova se bude od letošního podzimu objevovat na obrazovce veřejnoprávní České televize. Na Kavčí hory přechází Mirek Vaňura, který na Nově moderoval pořad 112 o zásazích záchranářů a hasičů. ČT přebírá celý formát, který trochu pozměnila a pod názvem Tísňová linka ho bude vysílat od 6. září každý čtvrtek od 22:20 na programu ČT 1. Vyplývá to z tiskových materiálů k podzimnímu programovému schématu ČT, které dnes televize představuje novinářům.

K TÉMATU: Tomáš Baldýnský, tvůrce Comebacku, Heleny a Ulice, přešel do České televize

„Nový pořad České televize s názvem¨Tísňová linka přinese divákům skutečné příběhy plné napětí, nebezpečí, ale i šťastných konců. Spolu se záchranáři, hasiči a policisty tak budeme mít možnost každý čtvrtek večer ve dvaadvacet hodin prožít příběhy, které se skrývají za telefonáty na Tísňovou linku a poznat práci těch, kdo s nasazením vlastního života, chrání životy nás ostatních,“ charakterizuje ČT nový publicistický formát.

ČTĚTE TAKÉ: Novu opouští šéf vývoje nových formátů Radek Bajgar a analytik Milan Kruml

Tísňová linka bude původnímu pořadu 112 na Nově hodně podobná, bude využívat původní videozáznamy a fotografie od záchranářů a chce stavět na svědectvích přímých účastníků. „Prostřednictvím rekonstruovaných příběhů může divák prožít nebezpečnou situaci s ohroženým hrdinou nebo se může stát záchranářem a celou akci prožít s týmem, který bojuje s ohněm, pronásleduje lupiče, pomáhá při dopravní nehodě, rozkryje zločin,“ líčí ČT.

NAPSALI JSME: Nova přiznala investorům, že jí o víkendech „zatápí“ Česká televize

Každá epizoda nabídne čtyři až pět reportáží, které budou rekonstruovat konkrétní příběhy, mezi které televize vloží „spojováky“ s moderátorem z terénu. ČT v tiskových materiálech k podzimnímu schématu přímo přiznává, že vychází z původního pořadu 112 na Nově. „Mirek Vaňura o pořadu typu Tísňová linka snil dávno před uvedením pořadu 112. Komerční televize ale neumožňuje plně rozvinout ambice pořadu, který v sobě zahrnuje všechny záchranné složky jednoduše proto, že základním kritériem je sledovanost. Logicky pak méně atraktivní, ale přesto důležité a zajímavé informace a poučné příběhy neměly prostor,“ uvádí.

BRAND24

Tísňová linka naopak slibuje „všechny případy zdravotnické záchranné služby, hasičů či policie, které mohou diváka obohatit, inspirovat a poučit“. Zajímavé je, že původní pořad 112 na Nově vznikl za generálního ředitele Petra Dvořáka, který nyní vede Českou televizi a na Kavčí hory za ním z Novy zamířila celá řada bývalých podřízených. Podobně jako u pořadu Tísňová linka jim totiž ČT může nabídnout komfortnější podmínky, protože se nemusí ohlížet na komerční úspěch toho kterého formátu a omezovat jejich produkční štáby.

„V prostředí záchranářů, policistů a hasičů se pohybuji už řadu let a dá se říct, že téma záchranářství je mou srdeční záležitostí odjakživa. Podle toho jsem si také vybíral tým lidí, kteří se mnou budou Tísňovou linku připravovat. Pět redaktorů a scénáristů tak dohromady tvoří partu, která se i drsnější realitu prožitých dramat snaží vidět jako součást lidského života, ze které se lze poučit a ve výsledku tak mnoha nebezpečím předejít,“ popsal svůj přestup z Novy do ČT moderátor Vaňura.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).