Hlavní navigace

Česká televize při reprízách maže seriály z Internetu, pak je tam zas vrací

17. 1. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Je samozřejmě plně na České televizi, za jakých podmínek svá díla bude zveřejňovat na Internetu. Její postup ale zavání velkým nepochopením, jak a proč lidé online video sledují.

Česká televize naštvala internetové diváky, z iVysílání zmizel seriál Vyprávěj, všimli si odpoledne kolegové z našeho sesterského serveru Digizone.cz. Ve své zprávě citovali reakce zklamaných uživatelů, kteří v jinak velmi povedeném online archivu ČT iVysílání narazili na lakonickou větu „Video nelze přehrát“.

Z celkových 115 dílů seriálu zůstaly v online archivu jen čtyři. Seznam těch ostatních v iVysílání normálně najdete, po kliknutí na video se ale zobrazí jen výše citovaná chybová hláška. Žádné vysvětlení, žádné informace o tom, zda – případně kdy – se chybějící díly na web znovu vrátí.

Proč televize seriál z webu stáhla? Vysvětlení tiskové mluvčí Alžběty Plívové je prosté: protože jej začala reprízovat ve vysílání:

V iVysilani se tradičně objevují díly vysílaných seriálů vždy až po jejich uvedení na obrazovce, což je obvyklý princip, který se netýká jen premiérových seriálů, ale i seriálů opakovaných. U Vyprávěj byl tedy zvolen standardní postup a Česká televize věří, že si každý díl diváci na obrazovce užijí stejně jako při jejich prvním uvedení. 

Zatímco u premiérového uvedení by se opožděné uvolnění na web ještě dalo pochopit, stahovat díly podruhé při repríze je absurdní. Česká televize si zřejmě myslí, že když seriál nebude na webu dostupný, budou se na něj lidé nuceni podívat na televizní obrazovce. 

To je ale velké nepochopení toho, proč a jak lidé video na Internetu sledují. Zásadní výhodou webu je přece to, že si diváci sami mohou určit čas, kdy se na seriál podívají nebo to, kolik dílů najednou si pustí. Web pro ně není jen nějakou alternativou k obrazovce, je to zcela jiný způsob sledování obsahu, který lépe vyhovuje jejich životnímu rytmu.

BRAND24

Velmi dobře nový trend vystihla americká „videpůjčovna“ Netflix, která loni v únoru svůj seriál House of Cards uvolnila předplatitelům ke shlédnutí celý najednou. Chce se někdo na všech 13 dílů podívat na jeden zátah? Proč ne. Na Internetu jsou to diváci, kdo si určuje, na co a kdy se bude dívat.

A myslet si, že když seriál smažete z online archivu, poženou se diváci k televizi (nebo do obchodu s DVD), je směšné. Pravděpodobnější je, že se stanou tři věci: uživatelé zklamaní chybovou hláškou se naštvou, začnou hledat pirátské kopie, anebo se budou dívat na něco úplně jiného. Opravdu si to Česká televize přeje?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).