Hlavní navigace

Česká televize slibuje vysílání v HD kvalitě i u původních přenosů

11. 10. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Mluvčí České televize Michaela Fričová slibuje divákům v nejbližší době v HD rozlišení například finále Davis Cupu a tenisové zážitky z Fed Cupu. Zájemci je budou moci sledovat na kanálu ČT Sport.

V případě, že Česká televize vyšle na sportovní přenos svůj HD přenosový vůz a bude to možné, přímý přenos nebo případný záznam by měl být následně odvysílán ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Serveru DigiZone.cz to sdělila tisková mluvčí veřejnoprávního média Michaela Fričová díky podnětu jednoho z našich čtenářů, který si stěžoval na nedostatek HD přenosů ve vysílání kanálu ČT Sport. Náběh vlastní HD výroby pro sportovní kanál je z provozních důvodů zatím v některých případech omezen, uvedla Fričová.

Z ARCHIVU: Startuje ČT 4 HD. Kde všude ji budete moci naladit?

V dohledné době by se měla situace výrazně zlepšit, tam, kde je nasazen HD přenosový vůz, měl by i celý vysílací řetězec zachovat nativní HD kvalit, sdělila mluvčí České televize. A co konkrétně čtenář s přezdívkou Blueflash na počínání ČT kritizoval? ČT má tři velké HD přenosové vozy, pravidelně je používá na přenosy z domácích lig (tedy zatím fotbal, ale hokej se již přidá záhy), má ČT Sport HD a přitom stále nebyl z domácích lig odvysílán žádný HD přenos. A nejde jen o domácí ligy, ale prakticky o každý větší sportovní přenos, kde není na HD požadavek odjinud. Není to celkem mrhání technického potenciálu techniky, jenž ČT draze pořídila za peníze koncesionářů?, uvedl Blueflash.

ebf - partner 1

ČTĚTE TAKÉ: Kanál ČT 4 HD už pozemně nenaladíte. Multiplex 4 ho definitivně vyřadil z nabídky

Česká televize vysílá na samostatném kanále sportovní pořady v HD kvalitě od května letošního roku. V nativní HD kvalitě odvysílala MS v hokeji, vrcholným diváckým zážitkem byly Letní olympijské hry (LOH) v Londýně, kdy sportovní události v HD byly odbavovány i na programovém kanále ČT 2. Na zajištění těchto akcí se podílely i HD přenosové vozy ČT. Mezi převzaté zahraniční pořady v nativním HD rozlišení jsou zařazovány i pořady vlastní výroby – diváci se mohou těšit na finále Davis Cupu či tenisové zážitky z Fed Cupu, brání se Fričová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).