Hlavní navigace

Česká televize uvolní fotbalové přenosy na web

27. 7. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Fotbal Autor: 115393
Fotbal
Fotbaloví fanoušci v České republice se brzy dočkají přenosů Gambrinus ligy na internetu. Česká televize podle týdeníku Marketing a Media připravuje k 1. září spuštění nové internetové služby Fotbal živě. Na adrese www.fotbalzive.cz bude možné sledovat zápasy Gambrinus ligy, které poběží na programech ČT 2 a ČT 4 Sport, ale také sestřihy ze zápasů, které ČT živě neodvysílá. Televize tak chce zhodnotit nakoupená vysílací práva, jež dosud držela televize Nova.

Lepší využití vysílacích práv

Hlavní obsahovou náplň bude tvořit domácí Gambrinus liga, doplněná o servis z prestižní Ligy mistrů a zápasů českého národního týmu v kvalifikaci o Euro2008. Lákadlem pro uživatele by měly být hlavně přímé přenosy z utkání jednotlivých ligových kol, sestřihy neodvysílaných zápasů, videa všech fotbalových magazínů, diskuzí ze studií či rozhovorů s hráči a trenéry, uvedl týdeník na svých internetových stránkách. Tiskový mluvčí ČT Martin Krafl tuto informaci serveru DigiZone.cz potvrdil: Jde o nový fotbalový projekt ČT, který se od 1. září stane trvalou součástí internetového zpravodajství ČT. Dosud ČT na internetu nabízela pouze živé vysílání vlastního zpravodajství, včetně zpravodajského kanálu ČT 24.

Součástí nového fotbalového webu mají být speciální interaktivní sekce pro fanoušky, kteří si budou chtít povídat s komentátory ČT a získat praktické informace o jednotlivých zápasech, včetně cesty na stadion, přehledu akcí po zápasech a podobně. Na stránce bude také e-shop se suvenýry a televize počítá s řadou soutěží. Projekt bude nabízet zejména informace z Gambrinus ligy, doplněné informačním servisem z Ligy mistrů a aktualitami z průběhu bojů o kvalifikaci české reprezentace na EURO. Na stránkách budou mít uživatelé exkluzivní možnost sledovat přímé přenosy z utkání jednotlivých Gambrinus kol, včetně reportážních sestřihů neodvysílaných zápasů. Zápasy, které nebudou v přímém přenose vysílány, mohou uživatelé sledovat on-line textovým přepisem, upřesnil Krafl.

Dříve, než se čekalo

Fotbalové přenosy od ČT se na internet dostanou podstatně dříve, než televize slibovala. Ještě v polovině června technický ředitel ČT Rudolf Pop serveru DigiZone.cz řekl, že se s nimi počítá až v příštím roce: Záměr vysílání po internetu zůstává, řešíme ale problémy jak technického rázu (systém zařazování pořadů na internet musí spolupracovat s automatizačním odbavovacím systémem, který je řízen centrální databází PROVYS), tak především související licenční ustanovení pro možnost vysílání především převzatých sportovních přenosů. V současné době předpokládáme zahájení vysílání na internetu začátkem roku 2007. Nová služba se zatím týká pouze přenosů, které si zajišťuje sama ČT na území České republiky. Její příjem je také omezený pouze na uživatele v Česku.

Jak ale televize zjistí, že se uživatel stránky www.fotbalzive.cz připojuje právě z České republiky? Máme vlastní řešení sledující trendy v oblasti DRM (Digital Rights Management). Jde v podstatě o kombinaci přístupu pro uživatele se SIM kartou z mobilního telefonu českých operátorů na území ČR a detekce dle regionálního dělení IP adres (GeoIP), vysvětluje Martin Krafl. DRM kóduje mediální soubory a umožňuje je dekódovat jen majiteli licence. Uživatel si ale se soubory nemůže dělat, co se mu zachce. Pokud provede zakázanou operaci, například pokus o kopírování, DRM mu to nedovolí. Omezení je logické, protože televize vlastní práva pouze pro území České republiky, podobně jako při přenosech světových šampionátů a olympiád. DRM využívá pro svoji internetovou videopůjčovnu také portál Seznam.cz nebo obdobně zaměřený server Starzone.cz provozovaný společností Telefónica O2.

Fotbal na webu vysílá i BBC

Podobným způsobem je omezené už současné satelitní vysílání digitálního programu ČT 4 Sport, pro jehož příjem je nutná dekódovací karta. Jakým způsobem se bude dekódovat internetové vysílání fotbalových přenosů a zda se za něj bude platit, ČT zatím nezveřejnila. Pokud by se ale pokus s Gambrinus ligou na internetu osvědčil, mohlo by se na webu objevit i vysílání stanice ČT 4 Sport. Sice ne úplné, protože k některým událostem by se televizi nevyplatilo nakupovat práva pro internetové vysílání, ale alespoň v určité omezené míře. Určitě by šlo o odlišný rozsah než u ČT 24, řekl už dříve serveru DigiZone.cz Rudolf Pop. Pokud na danou událost budeme mít vysílací práva, na internetu se objeví, část vysílání pak bude určena pouze pro doménu .cz, některé sportovní události však na internet nebude možné umístit vůbec.

WT100

Česká televize není ve své nejnovější aktivitě ojedinělá. Už loni vyzkoušela britská veřejnoprávní stanice BBC internetový přenos finále Klubového mistrovství světa FIFA Toyota Cup mezi Liverpoolem a Sao Paulem. Letos v červnu pak mohli diváci BBC sledovat na jejích webových stránkách celé Mistrovství světa ve fotbale a později i Wimbledon. Služba byla kvůli vysílacím právům přístupná pouze uživatelům ve Velké Británii. Podobným způsobem BBC vyřešila zpřístupnění svého archivu na internetu. Česká televize, která na webu nabízí rozsáhlý videoarchiv vlastních pořadů a zpravodajství, zatím umožňuje přístup k nahrávkám i uživatelům ze zahraničí. V případě sportovních událostí ale půjde stejnou cestou jako BBC, byť se u ní podle mluvčího ČT Martina Krafla neinspirovala.

Nové vysílací časy Gambrinus ligy

S přechodem první fotbalové Gambrinus ligy z Novy na Českou televizi se změní i vysílací časy zápasů. Nedělní přenos na digitálním programu ČT 4 Sport poběží od 20:15. Už od osmé večerní ale televize nabídne Studio Fotbal a na přenos naváže od 22:30 na programu ČT 2 pořad Dohráno. Pondělní utkání bude začínat v 17:15 a televize jej zařadí na druhý program. Také před ním poběží čtvrthodinové studio, a poté od osmé večer na kanálu ČT 4 Sport třičtvrtěhodinová beseda o odehraném kole Gambrinus ligy. Kavčí hory nakoupily práva na dva ročníky včetně domácího poháru, který odvysílají od čtvrtfinále. Kromě nedělních a pondělních přenosů Gambrinus ligy nabídne ČT v úterý a ve středu Ligu mistrů a ve čtvrtek utkání českých klubů v Poháru UEFA.

Využijete internetové přenosy fotbalové Gambrinus ligy?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).