Hlavní navigace

Česká televize zaevidovala v roce 2014 tisíce nových koncesionářů

14. 10. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

„Na konci roku 2014 měla Česká televize k dispozici 3,14 miliardy korun. Příjem z koncesionářských poplatků činil 5,68 miliardy korun,“ zaznělo dnes na zasedání volebního výboru.

České televizi se podařilo v roce 2014 zvýšit počet evidovaných televizorů spadajících pod nutnost platit koncesionářský poplatek o více než pět tisíc. Na dnešním zasedání volebního výboru to uvedl Jan Birke, který byl zpravodajem k Výroční zprávě o hospodaření tohoto veřejnoprávního média. Místopředseda volebního výboru Vladimír Koníček však upozornil zároveň mimo jiné na to, že na druhou stranu Česká televize zaplatila za právní činnost související s vymáháním koncesionářských poplatků částku 33 milionů korun.

K TÉMATU: Česká televize se soustředí při vymáhání koncesionářských poplatků na firmy

Proces upomínání obnáší upomínání dlužníka jakoukoliv formou, pokud o něm máme informace. Pokud máme pouze adresu bydliště, posílíme mu zásilku poštou. Ročně pošleme asi dvě stě tisíc upomínek. Celkové náklady na tento proces vymáhání jsou zhruba tři až čtyři miliony. Jedná se o vysoce efektivní způsob. Pokud nezaplatí, jde se do soudního procesu. V roce 2014 bylo podáno asi osm tisíc soudních žalob, upozornil Milan Cimirot, provozní a finanční ředitel veřejnoprávního média, který zároveň zdůraznil, že částka 33 milionů korun, o níž se hovoří výše, je celková kumulovaná částka týkající se například i sporů z roku 2009.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Za výběr koncesionářských poplatků bojují i veřejnoprávní média na Slovensku

Na konci roku 2014 měla Česká televize k dispozici 3,14 miliardy korun. Příjem z koncesionářských poplatků činil 5,68 miliardy korun, uvedl v rámci svého vystoupení také poslanec a zpravodaj Výroční zprávy o hospodaření ČT Jan Birke. Přítomní se zároveň shodli na tom, že Česká televize je ekonomicky stabilní a zpráva o hospodaření za rok 2014 to jen potvrzuje. Rozhodujícím zdrojem financování nadále zůstávají z 90 % koncesionářské poplatky. Členové Dozorčí komise, kteří kontrolují hospodaření České televize, mají přístup ke všem dokumentům veřejnoprávního média. Nikdy se nám nestalo, že by tyto informace někdo odmítl poskytnout, upozornil předseda Rady ČT Jan Bednář.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).