Hlavní navigace

České úřady poslaly Googlu 99 žádostí o data uživatelů, v 57 % uspěly

22. 9. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Transparency Report od Googlu ukazuje v prvním pololetí 2014 rostoucí počty žádostí o údaje o uživatelích, Česko samozřejmě není výjimkou.

Asi to NSA a další šmírovací organizace přeci jen nezvládají až tak dokonale. Transparency Report Googlu ukazuje zhruba 15% meziroční růst počtu žádostí. Pokud se podíváte několik let zpět, zjistíte, že oproti roku 2009 je to růst o řád vyšší, 150%.

CIF24

Podobné žádosti se nejčastěji týkají zjištění registračních informací, IP adres, e-mailových adres a většinou právě hlavně informací potřebných k zjištění identity  uživatelů, kteří využívají služeb Google. V zhruba 65 % případů je žádostem vyhověno. Je ale dobré vědět, že v těchto číslech nejsou zahrnuty žádosti amerických tajných služeb (např. tzv. National Security Letters), protože informace o jejich obdržení služby nesmí zveřejňovat.

V přehledu najdete i Českou republiku s podobně stoupajícím trendem – za letošní rok, který zdaleka není u konce, jde o 99 žádostí, které se týkaly 154 uživatelů či jejich účtů. Vyhověno bylo v 57 % případů. Naši slovenští sousedé ve stejném období podali 29 žádostí a vyhověno bylo pouze v 7 % případů. 

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).