Hlavní navigace

Názory k článku České znaky v doménách .com, .net a .org? Dnes již skutečnost!

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 2. 2001 18:25

    MK (neregistrovaný)
    Zajimave to zacne byt, az podobna sluzba zacne byt nabizena v TLD ".cz".

    Mimochodem, uz v roce 1999 na INETu prezentoval James Seng system iDNS v celkem pouzitelne podobe. Tudiz to zcela jiste neni novinka ...

  • 27. 2. 2001 19:56

    Martin Kopta (neregistrovaný)
    Nové to není, to je pravda. NU používá vícejazyčnou doménu už skoro rok a ten system od WorldNames take pochazi z prelomu 99/00. Jinak VeriSign testovala právě MLDNS už nějakou dobu jako terciální domény. Je to funkcni reseni, jediný problém je omezení na 67 znaků RACE :-( coz je stavajici limit com domeny.
  • 28. 2. 2001 23:39

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    V ankete k clanku se tom, ze zavedeni diakritiky prinese vice problemu nez uzitku vyjadrilo takrka 60% hlasujicich, nebo, v absolutnich cislech, cca 110 z 180. Muj nazor se s timto vetsinovym naprosto shoduje.

    Mozne vyvoje jsou podle me v teto chvili tri - 1) v .cz zustane moznost diakritiky nezavedeme - obavam se vsak, ze mensina bude natolik hlasite kricet, ze "cestejsi" je pouzivat "klapkobrinkostroj" misto "klaviru", ze bude problematicke tento stav udrzet; 2) v system zavedeme - a tento druhy pripad se rozpada na dva podpripady - 2a) "rozumna vetsina zvitezi", domeny s diakritikou si zaregistruji vyhradne spekulanti a par obrozencu (kterym na ne polezou zase jen jini obrozenci) - a necht' je jim to prano; 2b) lide podlehnou histerii a zacnou se o nove otevreny prostor prat (sice ji nechceme, sice nam k nicemu nebude, ale co kdyby si ji koupil nekdo jiny ?). Pocet prodanych domen se takrka zdvojnasobi (ke kazde diakriticke domene je potreba jedna nediakriticka) a naklady se samozrejme takrka zdvojnasobi take - nicmene, pokud si to trh zada, necht' je mu to prano ...

    Ja jen, ze multilingualnost se do sveta e-mailu s velkou slavou uvedla uz pred drahne lety - a dodnes neni cteni mailu v jinych znakovych sadach bezproblemove a samozrejme. S domenami to bude stejne - po mnoho a mnoho nasledujicich let bude hlavni prinos tohoto kroku jen zvyseni poctu prodanych domen a problemy ...

  • 1. 3. 2001 10:04

    MK (neregistrovaný)
    a naklady se samozrejme takrka zdvojnasobi take

    Dane nebud demagog. Naklady se ROZHODNE nezdvojnasobi ...

  • 1. 3. 2001 23:07

    Martin Kopta (neregistrovaný)
    Pokud se zavede diakritika v CZ domene, primlouval bych se za cca 2 mesicni obdobi, kdy by si diakritickou domenu mohl registrovat pouze ten, kdo uz ma jeji verzi bez diakritiky.

    Za par let bude lidem divne, proc maji pouzivat domenu bez hacku. Tak jako dnes lidem prijde divne psani mailu bez diakritik (nevsiml jsem si, ze by v tom byl problem).

    Hovorim samozrejme o beznych uzivatelich.

    Co se tyce zdvojnasobeni nakladu na domeny: NEMUSITE MIT DOMENU BEZ DIAKRITIK! Ale asi ji pravdepodobne poridite pro systemy, ktere nejsou lokalizovane (vicejazycne) a pro alternativu. Tak jako dneska uvadite velkym pismem 0800 1-POMOC, a pod tim malym pismem 088 1-76668, budete psat měšec.cz a mylym mesec.cz. Ostatne funguje to tak napriklad u www.arabia.com.

    MLDNS neni omezenim stavajicich uzivatelu, ale zrpistupneni internetu lidem, kteri neovladaji bez problemu latinku.

    Predstavte si, ze jste Israelec, jehoz druhym jazykem je rustina (rodice odtud pochazeji) a arabstina (vasi sousedi jsou palestinci) a v radiu slysite, ze nejlepsi hudbu si muzete oupit na mjuzik.il. Jak takove mjuzik napisete? jako music.il nebo muzic.il? mjusic.il? mjuzic.il? mjuzik.il? Proste nenapisete, pokud neumite latimku bez problemu.

    Problem muze nastat v tom, ze uvidite napsaou domenu v hebrejstine a jako Cech ji ebudete umet reprodukovat. Tak ji bud najdete pres CNRP (go, internet keywords) nebo na nejakem portalu. Pripadne je pro vas pripravena english verze s ASCII domenou.

    Nevidim v tom problem. Osm stovek rcne navic neni vysoka cena za diakritiku. V historii za ni byli lide perzekuovani i vice. (BTW: Podekujte bohu, ze na nas v desatem stoleti seslal rimske katoliky, jinak byhom na tom asi byli jako Jugoslavci, Buhari, Ukrajinci a podobna slovanska verbez ;-)
  • 3. 3. 2001 15:40

    David Antoš (neregistrovaný)
    Vzdyt to je hloupost, otazka nezni proc pouzivat domeny bez diakritika, ale proc ne. Copak vy pisete dopisy bez hacku? Mame hacky, mame carky, tak bychom na ne meli byt hrdi.
  • 21. 3. 2001 18:24

    Vít Zvánovec (neregistrovaný)
    Zas jeden ignorant diakritiky. Přitom v e-mailech diakritika díky MIME a ISO-8859-2 žádné problémy nedělá. Jen správce sítě nesmí být líný to uživatelům nastavit, s poukazem na to, že on pracuje na počítačích už x let a vždy se bez háčků a čárek obešel. Více viz http://cestina.cz/
  • 27. 2. 2001 18:45

    Tartar (neregistrovaný)
    Osobne si myslim, ze soucasna pouzitelnost je pro nas nulova. Souhlasim s nazorem, ze jeji vyznam prijde az kdyz se zavede v TLD .CZ. A i kdyz bude v .CZ, tak jeji vyznam bude velmi nízky a skutecne pouzitelny pouze v nasem malem lokalnim meritku.

    Jo a argument, ze domen v asijskych znacich je 750.000, je dle mne dosti chaby. Kdyz si zpocitam, kolik je temito jazyky hovoricich lidi, tak to zas tak objevne cislo neni.
  • 27. 2. 2001 20:29

    Martin Kopta (neregistrovaný)
    Nemyslím si, že by užitečnost toho systému byla nulová. O funkčnosti se ostatně můžete přesvědčit na http://www.nunames.nu/lldemo/default.htm.

    Také bych rád vyvrátil představu, že jde o "registraci pro pozdější využití", to platilo jen do včerejška. Nyní skutečně ty domény s českými znaky už fungují.

    Pro nás jako uživatele latinkového písma je to vcelku prašť jako uhoď jestli je to s háčkem nebo bez, ale už o pár set kolimetrů na východ z toho jsou lidé unešeni. Znamená to pro ně konečně zpřístupnění Internetu širokým vrstvám.

    Pokud se podíváte na počty domén německých a francouzských a finských, švédských a podobně, které rozšíření doménového prostoru využily, zjistíte, že zvláště firemní sektor reaguje velmi rychle. Ono totiž, když si tu doménu nezaregistrujete teď, za několik let si ji už možná registrovat nebudete moci vůbec.

    BTW: Kolik z těch východních Asijců má přístup k Internetu? Podle mě je 750.000 domén dost a dost. I kdyby se dělily mezi půlku světa. Svou roli tu asi hraje cena. Za necelých 9 dolarů, to se to registruje :-) Ale ani tech 60 USD není víc, než kolik dáte za českou doménu. Přirovnal bych to k okamžiku, kdy u nás byly zrušeny omezení počtu registrovaných domén na subjekt...

  • 28. 2. 2001 8:27

    Tartar (neregistrovaný)
    Nepopiram, ze je zajimava pro vychod nebo pro vyrazne vetsi zeme. Ale nasich 10 milionu je zbytecna. Kdo bude vyuzivat domenu česká-třebová.com? To nikdo nepouzije. Czinec, ktery neumi cesky tyto znaky, i kdyz je ma na papire nezna a nema je ani nastaveny ve sve klavesnici. Proto v soucasnosti to nema vyznam. Podotykam v nasem pripade.

    Jo a k tem asijcum. Asijci neziji jen v asii. Co napriklad v USA. Tam je asijcu take pomerne mnoho, treba znama cinska ctvrt v NY.
  • 28. 2. 2001 12:02

    -drb- (neregistrovaný)
    Použiji svůj oblíbený argument, který je už pěkně fousatý - když se objevily první letadla, tak se také ptal, kdo to využije, totéž u prvních aut - vždyť to bylo pomalé, nebezpečné atd. atd. :o)
    Vy jste vizionář, že se odvažujete vidět takhle do budoucnosti? Já si myslím, že to využitelné je. A to právě pro lidi, kterými spousta geeků pohrdá - říkají jim BFU. :o) Pro člověka, který počítač viděl z rychlíku, zná tročku český Word, tak pro něj bude příjemnější, když i "ten internet" bude mít česky. :o) Pochopitelně vůbec ideální bude, až si jenom řekne, že se chce kouknout na Českou Třebovou a systém mu to nabídne. Už žádné www. a žádné přemýšlení, jestli Česká Třebová je www.mct.cz (Město Česká Třebová), www.ceskatrebova.cz, www.česká-třebová.cz, www.radniceceskatrebova.cz atd. Můj názor je ten, že www stejně časem vyhyne a bude nahrazeno něčím naprosto jiným, interaktivnějším, se širším použítím, jinou strukturou... Ale nechci být vizionář. :o)
  • 28. 2. 2001 12:19

    Tartar (neregistrovaný)
    S poslednimi vetami se da jedine souhlasit.
    Ja jsem naspal, ze v tuto chvili a ve stavajicim stavu s priponami .com je to nepouzitelne na ceskem trhu a uz vubec ne na zahranicnim internetu. Pokud by to bylo funkcni u domen .cz, je zrejme, ze uspesnost by byla nepomerne vyssi.
  • 28. 2. 2001 17:03

    Martin Kopta (neregistrovaný)
    Inu, to nejste zase až takoví vizionáři. IETF představilo loni na podzim drafty k CNRP a schema GO, ktere bude využívat internet keywords. Mimochodem, ta budou už od počátku internacionální (respektive lokalizovaná). A když zkusíte napsat slova Česká Třebová do svého prohlížeče, patrně vám také nabídne servery, kde se o tom městě můžete něco dozvědět.

    Nepředpokládal jsem, že se budou měnit zavedené domény, zkuste třeba někomu s arabskou doménou poslat e-mail z Čech :-( Na webu je to díky portálům snazší...
  • 27. 2. 2001 20:36

    Martin Kopta (neregistrovaný)
    Nemyslím si, že by užitečnost toho systému byla nulová. O funkčnosti se ostatně můžete přesvědčit na http://www.nunames.nu/lldemo/default.htm.

    Také bych rád vyvrátil představu, že jde o "registraci pro pozdější využití", to platilo jen do včerejška. Nyní skutečně ty domény s českými znaky už fungují.

    Pro nás jako uživatele latinkového písma je to vcelku prašť jako uhoď jestli je to s háčkem nebo bez, ale už o pár set kolimetrů na východ z toho jsou lidé unešeni. Znamená to pro ně konečně zpřístupnění Internetu širokým vrstvám.

    Pokud se podíváte na počty domén německých a francouzských a finských, švédských a podobně, které rozšíření doménového prostoru využily, zjistíte, že zvláště firemní sektor reaguje velmi rychle. Ono totiž, když si tu doménu nezaregistrujete teď, za několik let si ji už možná registrovat nebudete moci vůbec.

    BTW: Kolik z těch východních Asijců má přístup k Internetu? Podle mě je 750.000 domén dost a dost. I kdyby se dělily mezi půlku světa. Svou roli tu asi hraje cena. Za necelých 9 dolarů, to se to registruje :-) Ale ani tech 60 USD není víc, než kolik dáte za českou doménu. Přirovnal bych to k okamžiku, kdy u nás byly zrušeny omezení počtu registrovaných domén na subjekt...

  • 27. 2. 2001 19:22

    Jan Rosenauer (neregistrovaný)
    Sice jen okrajově, ale přesto - viz http://www-ext.rozhlas.cz/izurnal/domaci/_zprava/5215
    Více informací lze od médií čekat, až se registrace budou týkat i domény CZ, které je pro Česko přeci jen mnohem zajímavější než COM.
  • 28. 2. 2001 22:22

    Martin Kopta (neregistrovaný)
    Pan Bill Semich se jemne ohradil proti formulaci, ze MLDNS neni postaveno na platných RFC. Proto bych rád uvedl, že iDNS sice není zavedeno v RFC, ale technologie jako taková využívá IETF Policy on Character Sets and Languages [RFC2277] a UTF-8, a transformation format of ISO 10646 [RFC2279].

    RACE řetězec registrované domény představuje hexadecimální reprezentaci názvu podle UTF-8 (s prefixem bq--), pro jeho délku platí stejná pravidla jako pro ASCII domény.

    Tisková zpráva WorldNames vyšla v pátek také prostřednictvím ČTK/PROTEXT.

  • 28. 2. 2001 23:12

    Jiří Hlaváč (neregistrovaný)
    Zminujete, ze pouze Lupa informuje sve ctenare. Na zive.cz tato informace probehla jiz pred nekoliak dny. Takze pokud tim myslite, dnes 27.2.2000 vysel clanek akorat u nas, tak mozna. Jinak nikoli.

    Mimochodem. Na Zive se diskuse rozproudila mnohem ziveji. Doporucuji navstivit.

    Vyuzitelnost diakritiky v domenach u nas je dosti sporna. Je sice mozne, ze pro amatery uzivatele je intuitivnejsi napsat česká třebová misto ceskatrebova. Nicmene tak jako tak pochybuji, ze se na prvni pokus do finalní domeny trefi. Nemluve o tom, ze pristupnost ze sveta (a hlavne cizincum) se znatelne zhorsuje. Proto to nuti vlastnit ekvivalent bez diakritiky. To otvira vysledny muj dojem. Nejde o nic jineho, jak zajistit dalsi "vynucene" prijmy pro firmy zabivajicimi se registracemi. Nebot nyni nezbyva temer zadne firme nez bezet registrovat a bat se, jestli je nejaky lamer uz nepredbehl a nechysta se parazitit na dobrem jmenu jmenovane firmy.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).