Hlavní navigace

Česko chce pomoci elektronizaci justice v EU

4. 11. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) jako prioritní téma svého rezortu během českého předsednictví Evropské unii vidí elektronizaci justice a propojení internetových systémů jednotlivých evropských států. Chceme víceméně otevřít toto téma na evropské úrovni. Dosud se o něm na půdě EU příliš nehovořilo, byly to spíše projekty několika členských zemí, uvedl podle ČTK ministr Jiří Pospíšil. Ministerstvo spravedlnosti se chce například zasadit o vytvoření speciálního portálu s informacemi o…

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) jako prioritní téma svého rezortu během českého předsednictví Evropské unii vidí elektronizaci justice a propojení internetových systémů jednotlivých evropských států. Chceme víceméně otevřít toto téma na evropské úrovni. Dosud se o něm na půdě EU příliš nehovořilo, byly to spíše projekty několika členských zemí, uvedl podle ČTK ministr Jiří Pospíšil. Ministerstvo spravedlnosti se chce například zasadit o vytvoření speciálního portálu s informacemi o justičních systémech členských zemí EU.

Vzniknout by mohl do pěti let a sdružoval může prý třeba kromě insolvenčních rejstříků také obchodní registry, katastry nemovitostí či rejstříky trestů. Dalším tématem Pospíšilova ministerstva je větší využití videokonferencí během soudních procesů, aby například svědci nemuseli cestovat po EU, ale mohli být vyslechnuti online ve své zemi. Otázkou je, jestli Jiří Pospíšil bude mít prostor na realizaci, protože se spekuluje, že by právě on by mohl být jedním z ministrů, které Mirek Topolánek má premiér v plánu vyměnit. (Finanční noviny)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).