Hlavní navigace

Český FRED v Argentině, posilující tuzemský e-gov, HoloLens pro všechny

5. 8. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Šéf Microsoftu Satya Nadella. Autor: Jan Sedlák
Nákup Salesforce.com za 750 milionů dolarů. Další akvizice Verizonu. Nakupují i v Číně. Výběr zpráv ze světa velkého IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa velkých IT firem. Co se událo v tomto týdnu?

Správce národní internetové domény v Argentině (.ar) bude používat český software FRED vyvíjený sdružením CZ.NIC. NIC Argentina spravuje kolem 530 tisíc domén. FRED se využívá také v dalších zemích, systém je open source. Stejně jako třeba BIRD rovněž od CZ.NIC, který běží v mnoha světových peering uzlech, údajně až ve dvou třetinách z nich.

OSN vydala žebříček zemí e-governmentu v jednotlivých zemích. Česko si oproti předchozímu měření v roce 2014 polepšilo o tři místa a je na padesáté příčce. Celá studie je k dispozici zde, více na blogu rozebírá také Jiří Průša z CZ.NIC.

Microsoft společně s Anniversary Updatem uvolnil na trh také své holografické brýle HoloLens. Koupit si je nyní může každý, nejenom vývojáři, prozatím v USA a Kanadě. Tedy v případě, že máte volné tři tisíce dolarů. Microsoft věří, že se z rozšířené reality (AR) stane nová platforma, která mu nahradí padající PC a Windows.

Pohyby zemí v e-governmentu podle OSN.
Autor: OSN a CZ.NIC

Pohyby zemí v e-governmentu podle OSN

Salesforce.com za 750 milionů dolarů kupuje společnost Quip, kterou založil bývalý technický šéf Facebooku Bret Taylor. Ten mimo jiné Quip označuje za něco, co je novou generací Microsoft Office. To je jeden z důvodů, proč Salesforce obchod uskutečnil – s Microsoftem se bude kvůli jeho masivnímu zaměření na cloud utkávat čím dál více. Nedávno se obě firmy přetahovaly i o LinkedIn.

Verizon za 2,4 miliardy dolarů kupuje firmu Fleetmatics Group. Ta dělá technologii na dálku umožňující pozorovat údaje o vozidlech – lokalitu, spotřebu, rychlost a další. Pro amerického operátora je to další posilování mimo tradiční komunikační byznys. Firma nedávno za 4,8 miliardy dolarů koupila internetový byznys Yahoo.

Šéfka Hewlett Packard Enterprise a dřívější šéfka eBaye Meg Whitman v amerických prezidentských volbách veřejně podpořila Hillary Clinton. I když je republikánka, nechce podporovat Donalda Trumpa. Své motivy blíže vysvětluje na Facebooku. Bude zajímavé sledovat, jak se postupně zformují postoje další části Silicon Valley a amerického technologického světa.

Juniper Networks kupuje firmu Aurrion. Ta dělá na technologiích pro přenos dat v optických sítích, Juniper toho bude chtít využít ve svých produktech.

Skupina 11 čínských investorů za 4,4 miliardy dolarů kupuje od rovněž čínské firmy Caesars Interactive Entertainment její mobilní herní sekci Playtika. Nákup vede Shanghai Giant Network Technology a mezi investory je i Alibaba. Playtika má 1300 zaměstnanců a přes šest milionů aktivních hráčů po celém světě. Dělá všemožné free to play hry, které se občas blíží i hazardu.

ebf 24 - tip duben

Seagate se po nedávné ztrátě v posledním kvartálu vrátil do zisku. Meziročně jsou ale čísla horší – tržby 2,6 miliardy dolarů oproti 2,9 miliardy, zisk 70 milionů dolarů oproti 138 milionům. Firma nedávno ohlásila propouštění tří procent pracovní síly.

Intel najal novou CIO. Stala se jí Paula Tolliver, dříve pracovala ve vedení Dow Chemical. Intel nedávno zamíchal s vedením, opustil mobilní přístroje, ohlásil změnu kurzu, propustil 12 tisíc lidí a snaží se přivést nové lidi zvenčí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).