Hlavní navigace

Český Mobil žaluje CZ.NIC

1. 11. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Spor společností o doménu oskar.cz stále nebere konce. Na jedné straně "přátelský" Český Mobil, na druhé "nepřátelský" Comfor. Nic zřejmě není vzdálenejšího pravdě -- posledním krokem Českého Mobilu je totiž žaloba na sdružení CZ.NIC, protože nebylo ochotno převést doménu bez notářsky ověřeného podpisu.

„Zablokováno usnesením Vrchního soudu v Praze,“ oznamuje databáze WHOIS po zadání doménového jména oskar.cz, jako by chtěla naznačit, že možná nejspletitější, ale rozhodně nejznámější doménový spor v České republice stále nebere konce. Lupa o něm psala dokonce dvakrát – nejprve v samotných jeho začátcích (viz Boj o doménu oskar.cz přituhuje) a následně s vydáním předběžného opatření, které ukládá sdružení CZ.NIC: „(…) zdržet se převodu internetové domény oskar.cz na jinou osobu než navrhovatele“ (viz Boj o doménu oskar.cz nabírá obrátky). Aktéry netřeba představovat – na jedné straně přátelský Český Mobil, na straně druhé nepřátelský Oskar (původně pardubická firma, později součást holdingu Comfor) – alespoň tak se problém snaží vnímat mainstreamová média. Nic není vzdálenějšího pravdě.

Obchod ovšem nejsou šachy a rozdělení figur na bílé a černé nepřípustně zkresluje situaci na hracím plánu. Když si nově vznikající mobilní operátor vybíral název sítě, nechal profesionálně vypracovat marketingový průzkum, ale amatérsky se zapomněl přesvědčit, zda je k názvu „Oskar“ bude dostupné jméno oskar.cz. Nebylo. Měla jej registrováno stejnojmenná pardubická firma, která byla součástí krachujícího holdingu Comfor. Český Mobil se proto dohodl s Tomášem Netolickým, jednatelem Oskaru, na převodu domény za náhradu administrativních nákladů + kompenzaci. Podle Václava Macha, senior manažera pro vnější vztahy Českého Mobilu, byl kompenzací příslib spolupráce, podle Petra Břízy, bývalého předsedy představenstva Comforu, byla kompenzací konkrétní spolupráce.

Tento „šum“ nemusel být nutně záměrný, jako spíše důsledkem rozdílných očekávání, se kterými obě strany do jednání vstupovaly. Český Mobil si od jednání sliboval koupi doménového jména velmi levně a Comfor naopak prodej doménového jména velmi draho. Obě očekávání proto v předtuše snadného vítězství vyvrcholila Prohlášením o převodu domény oskar.cz, které Tomáš Netolický podepsal (údajně za účelem tiskové konference Českého Mobilu). Ať už to bylo zapřičiněno arogantním chováním Českého Mobilu – jak tvrdí Comfor – nebo vypočítavostí Comforu – jak tvrdí Český Mobil – došlo mězi oběma stranami k roztržce, díky které se cena doménového jména vyšplhala až na 10 milionů korun. Český Mobil chtěl doménu převést na základě prohlášení, ale chyběl mu notářsky ověrený podpis.

ebf - partner 1

Nyní obě strany uvádí, že mezi nimi došlo k jednání o mimosoudní dohodě, které ovšem skončilo neúspěchem. Tomáš Netolický tvrdí, že Oskar (nyní opět pardubická firma, která se vydělila z holdingu Comfor) měl určité požadavky – jejichž plnění nemuselo být nutně finanční – konkrétní výši požadavků ovšem odmítá specifikovat, stejně jako Igor Přerovský, tiskový mluvčí Českého Mobilu. Na celé záležitosti je ovšem nejzajímavější, že Český Mobil pozastavil soudní řízení proti Oskaru a namísto toho – poněkud iracionálně – podal žalobu na sdružení CZ.NIC, protože nebylo ochotno akceptovat Prohlášení o převodu domény oskar.cz, neboť nesplňovalo jasně deklarovaný požadavek: „Převod domény je nutno doložit úředně ověřenou [zvýraznil autor] písemnou žádostí.“

Šance Českého Mobilu na úspěch ve sporu s CZ.NIC jsou ovšem zřejmě mizivé – není totiž jasné, na základě čeho by měl soud dojít k závěru, že pravidla schválená Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (a navíc chránící uživatele) jsou špatná. Celý spor se sice ještě vede v rovině ochranných známek, ovšem známkové právo a registrace domény jsou naprosto neslučitelné už jen z toho důvodu, že několik firem může mít registrovánu ochrannou známku stejného jména, zatímco stejné doménové jméno nikoli. Reflektuje to i Smlouva o registraci doménového jména, která říká, že: „CZ.NIC nepřijímá žádnou odpovědnost za užívání Doménového jména zapsaného v Rejstříku .cz Doménových jmen a zejména za rozpor s ochrannými známkami, obchodními značkami, obchodními jmény nebo s právy ke jménům v jiném kontextu.“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).