Hlavní navigace

Český rozhlas Plus, chystaná stanice mluveného slova, odstartuje až 1. března 2013

1. 10. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Posouvá se tedy i zánik samostatných programů Rádio Česko, Leonardo a Český rozhlas 6, které se mají sloučit právě do plánované stanice mluveného slova

Nikoli na přelomu roku, ale až od 1. března příštího roku začne vysílat plánovaná stanice mluveného slova Českého rozhlasu, která pohltí stávající zpravodajský okruh Rádio Česko, vědecko-populární stanici Leonardo a publicistický Český rozhlas 6. Veřejnoprávní rozhlas totiž musí počkat na vypršení smlouvy, na jejímž základě šíří svoje Rádio Česko na frekvencích české BBC. Ta je podepsaná do konce února 2013.

K TÉMATU: Český rozhlas potvrdil, že Rádio Plus je variantou názvu stanice mluveného slova

Původně chtěl Český rozhlas s vysíláním na vlnách BBC pokračovat a dokonce ho rozšířit. Místo Rádia Česko plánoval na těchto frekvencích šířit právě stanici mluveného slova, pro kterou si registroval názvy Český rozhlas Plus a Rádio Plus, a rozšířit toto vysílání na 12 hodin denně. Změnu ale neschválila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), kterou o to musela BBC jakožto držitel vysílací licence požádat.

ČTĚTE TAKÉ: Rádio Česko a ČRo Leonardo letos zaniknou, nahradí je stanice mluveného slova

Aby nedošlo k porušení licenčních podmínek BBC, musí na jejích frekvencích až do vypršení smlouvy s Českým rozhlasem vysílat Rádio Česko. To je také důvod, proč stanice mluveného slova odstartuje později a navíc ne v FM pásmu, ale na středních vlnách, které nyní využívá Český rozhlas 6. Na výjezdním zasedání Rady Českého rozhlasu v Českých Budějovicích ti minulý týden řekl náměstek generálního ředitele ČRo pro program Jan Menger a upozornil na to server Médiář.cz.

NAPSALI JSME: Stanice mluveného slova ČRo na střední vlně? Mrtvý projekt, míní Miroslav Bobek

BRAND24

„Smlouva má výpovědní lhůtu do 28. února 2013. Od tohoto termínu jsme odvinuli další práce na stanici mluveného slova, kde platí, že budeme integrovat Český rozhlas 6, Rádio Česko a Český rozhlas Leonardo,“ uvedl Menger. „Počítáme s tím, že tato stanice, která by měla být analyticko-publicistická a kde bude základní zpravodajství, nikoli rozšířené, abychom nekonkurovali našemu Radiožurnálu, by vznikla 1. března,“ dodal. Původně plánované vysílání 12 hodin denně se bude muset omezit na osm hodin denně.

Kromě středních vln bude Český rozhlas Plus vysílat i v digitálních platformách a na internetu. Program bude denně začínat v 16 hodin a končit o půlnoci. Podle Mengera je vysílání na středních vlnách dočasným řešením, dokud rozhlas nezíská sadu vysílačů pro velmi krátké vlny. Kvůli tomu ale musí iniciovat změnu zákona, protože podle stávající legislativy může provozovat jen tři celoplošné okruhy, kterými jsou Český rozhlas 1 – Radiožurnál, Český rozhlas 2 – Praha (Dvojka) a Český rozhlas 3 – Vltava.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).