Hlavní navigace

Český rozhlas Plus má přes VKV pokrýt Prahu, Brno, Ostravu a možná Plzeň

24. 5. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pokud poslanci schválí novelu zákona o Českém rozhlasu, která mu umožní provozovat čtvrtý celoplošný okruh, využije jej pro novou stanici mluveného slova

Potenciálním čtvrtým celoplošným okruhem Českého rozhlasu, jehož existenci má posvětit právě schvalovaná novela zákona o ČRo, by měla být stanice mluveného slova ČRo Plus. Ve čtvrtečním Interview ČT 24 to potvrdil generální ředitel veřejnoprávního rozhlasu Peter Duhan s tím, že čtvrtý okruh by ale nevysílal celoplošně, nýbrž jen ve vybraných městech. „Troufáme si pokrýt 38 až 40 procent území České republiky. Takový posluchačsky náročný projekt stačí pokrýt Prahu, Brno, Ostravu a možná Plzeň,“ uvedl.

ROZHOVOR: Peter Duhan: Český rozhlas Dvojka se opět přejmenuje. Usilujeme o čtvrtý okruh

Potřebné frekvence pro ČRo Plus si chce rozhlas vyčlenit ze stávajících kmitočtových přídělů, které využívají jiné jeho programy, například regiony. Ty čeká zásadní centralizace. Pokrytí velkých měst novou stanicí mluveného slova zvolil rozhlas proto, že v nich žije náročné publikum, které tvoří cílovou skupinu tohoto programu. „Tento projekt nemůže počítat s masovým posluchačem, s mainstreamem, anebo tím typem posluchačů, který poslouchá například naši Dvojku. Půjde o posluchače mimořádně náročné, takže poslechovost se bude pohybovat okolo 50 tisíc lidí denně,” prohlásil Duhan.

Křisťálová Lupa 24 hlasovani

K TÉMATU: Český rozhlas se přiblížil čtvrtému celoplošnému okruhu, novela prošla výborem

Český rozhlas Plus zahájil vysílání letos v březnu na středních vlnách a v digitálních sítích. Omezuje se jen na odpolední a večerní program, přičemž do sebe integroval zanikající stanice Rádio Česko, Leonardo a ČRo 6. Poslechovost “Plusky” je ale podle Duhana zatím mizivá. „Nedošlo k tomu, co jsme chtěli, k tomu sčítacímu efektu, že sloučením Českého rozhlasu Rádio Česko, Leonarda a Šestky vznikne jakýsi soubor posluchačů, jakási páteř, která bude poslouchat nové Plusko. Dnešní posluchači rádia Českého rozhlasu Plus jsou posluchači bývalé Šestky, žel bohu,” dodal Duhan.

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).