Hlavní navigace

Cestování letadlem je jako brouzdání webem

6. 6. 2005
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Abyste zdolali cestu z Mount Pleasant ležící na britských ostrovech Falklandy až na Wasu, které leží na jednom z ostrovů Papuy-Nové Guineje, museli byste absolvovat nejméně 15 jednotlivých letů. Připomíná vám to něco? Podle statistické studie americké akademie věd to poukazuje na podobnost leteckých spojů s Internetem. Totiž že web i letecká doprava jsou propojeny uzly velmi rozdílného významu, kde každý bod vykazuje mnohem více spojení než jiné. Stejně jako Internet, jehož rozsah se odhaduje…

Abyste zdolali cestu z Mount Pleasant ležící na britských ostrovech Falklandy až na Wasu, které leží na jednom z ostrovů Papuy-Nové Guineje, museli byste absolvovat nejméně 15 jednotlivých letů. Připomíná vám to něco? Podle statistické studie americké akademie věd to poukazuje na podobnost leteckých spojů s Internetem. Totiž že web i letecká doprava jsou propojeny uzly velmi rozdílného významu, kde každý bod vykazuje mnohem více spojení než jiné. Stejně jako Internet, jehož rozsah se odhaduje na 20 kliknutí myší, je i letecká doprava sítí, v níž je třeba překonat mnoho mezipřistání k dosažení cílové stanice. Co to muselo dát práce a přitom taková hloupost. (Tiscali)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor do května 2013 působil jako CEO srovnávače Heureka.cz, předtím pracoval v jablonecké společnosti Miton. Vystudoval Hospodářskou fakultu v Liberci a příležitostně píše svůj blog Oříšek.net.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).