Hlavní navigace

CETIN rozjede vectoring v létě. Příští rok se chce dostat na 100MBit rychlost

6. 5. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Česká telekomunikační infrastruktura (CETIN). Autor: Jan Sedlák
Po testování se infrastrukturní firma oddělená loni od O2 pouští do dlouho očekávané akce.

Jen čtvrtina ze čtyř milionů telefonních přípojek je v Česku využívána pro připojení k internetu. Metalické vedení má ale své limity. CETIN je teď chce oživit pomocí vectoringu. 

Komplexní rozbor vectoringu od CETINu včetně testů si přečtěte u našich kolegů na Root.cz.

V současnosti jsou ústředny umístěné běžně ve vzdálenosti kolem 1000 metrů od zákazníků, což umožňuje dosahovat výrazně nižší rychlosti. CETIN proto dosud vybudoval kolem 900 předsunutých DSLAMů, v roce 2022 by jich mělo být asi 6500.

Podle šéfa firmy Petra Slováčka je vectoring cesta k rychlostem nad 100 Mb/s. V půlce letošního roku chce firma přijít s plnou podporou rychlostí 80/8 Mb/s a v roce 2017 spustíme 100+ Mb/s. 

„Ještě ve druhé půlce letošního roku se ale začne instalovat VDSL3-ready technologie na FTTC – tedy optika vedená až velmi blízko k domům, kde její roli převezme metalické vedení,“ dodává Robert Pešta z CETINu.

MMF24

Vectoring se bude podle Pešty spouštět postupně tak, až bude připravena síť i velkoobchodní odběratelé. „K zákazníkům se informace dostanou s předstihem několika měsíců, dostupnost bude možné zjistit na webu nebo na telefonické podpoře,“ dodává Pešta.

Firma také testuje technologii Vplus, která umožní do zhruba půl kilometru od ústředny dosahovat rychlosti kolem 300 Mbit/s.Tuto rychlost v současnosti nabízí například kabelové UPC a do budoucna se s ní počítá i v mobilních sítích LTE.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).