Hlavní navigace

Chajda pro LN: Od Eura si slibujeme větší penetraci našeho signálu

9. 1. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Logo satelitní digitální platformy DVB-S Autor: 115393
9. 1. 2008

Server Lidovky.cz dnes přinesl rozhovor s výkonným ředitelem televize Prima Petrem Chajdou. Ten v něm hodnotí právě uplynulý rok, hovoří o nové grafice tohoto kanálu, seriálech Hrdinové a Žralok, na řadu přišla i řeč o očekávané fotbalové události, Euru 2008, a mluvilo se i o zavádění digitálního vysílání v Česku.

Co se loňského roku týká, byl pro televizi Prima úspěšný. Alespoň to se domnívá v rozhovoru pro dnešní Lidové noviny. Celý komerční televizní sektor dostal dle jeho slov na frak a televize Prima z celého poklesu sledovanosti vyvázla nejlépe. Je důležité, že jsme loni zastavili výrazný pád sledovanosti mezi roky 2005 a 2006, řekl v rozhovoru Chajda. Prima si vyřídila také řadu interních záležitostí, jako byly např. problémy s vysíláním na společných kmitočtech s regionálními studii RTA.

Komerční dvojka chystá také kromě grafiky zavádění nových formátů. Ty by měly přijít na řadu v druhé půlce ledna. Na začátek tohoto roku jsme ji posouvali proto, že jsme loni neměli dostatek obsahu, kterým bychom změnu korporátní identity podpořili, konstatoval Chajda. Změnou projde i zpravodajské studio 1. zpráv, přibudou nové moderátorské dvojce. Jména ale prozatím nechce výkonný ředitel televize konkretizovat.

Redaktor Lidových novin Ondřej Aust se na Petra Chajdu obrátil také s otázkou, zdali by nebylo lepší se formátově vydat jiným směrem a nenapodobovat Novu tím, že bude kupovat podobné seriály jako ona (Hrdinové, Žralok). Proti tomu se ale výkonný ředitel Prima TV ohradil. Teprve od začátku letošního roku či v jeho průběhu může Prima začít využívat vysílací práva na základě kontraktů se studii Warner Brothers, Universal, Fox a Disney, sjednaných loni či předloni. Není to tedy tak, že bychom kopírovali Novu, bránil se.

cif 24 - early cena - média

Událostí číslo jedna bude ale letos na Primě bezpochyby fotbalové Euro. Televize by sice mohla spustit tuto sportovní událost již na svém novém kanále, na který bude mít nárok, přistoupí-li na Technický plán přechodu (TPP), ale zařadí jí na svůj hlavní kanál. Dopočítali jsme si, jak úspěšné bylo minulé Euro v Portugalsku, ta čísla byla poměrně vysoká, konstatoval Chajda. Ten také věří, že fotbal si najde své příznivce i mezi divačkami. Dokonce doufá, že díky Euru na Primě by mohla narůst také penetrace satelitních příjímačů a tím by se zvýšil i počet diváků televize.

Vedení televize Prima neuspokojuje termín 10. 10. 2010 jako konečný přechod na digitální vysílání. Chajda navrhuje termín pozdější, a to 11. 11. 2011. Z hlediska technického zabezpečení je vhodnější. Pokud bychom se měli vzdát analogových kmitočtů, mám obavy, abychom v digitálním vysílání měli stejné, případně vyšší pokrytí signálem, řekl Chajda. V souvislosti s pokrýváním signálem trápí Primu především Brno. Chtěli bychom začít pokrývat digitálním signálem velké aglomerace. Zejména Brno nás trápí, náš analogový signál tam není nejlepší, dodal.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).