Hlavní navigace

Chytré telefony mohou za 27 % fotografií v tomto roce

11. 1. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Fotoaparát Autor: 21971
Možná je chytrých telefonů stále méně než těch obyčejných (necelých 30 % telefonů je „smartphone“ kategorie), v jedné věci se jim podařilo způsobit revoluci. Ve fotografování ohrožují tradiční způsoby focení.

Imaging Confluence Study od NPD to ukazuje dostatečně jasně, 27 % fotografií pořízených v tomto roce pochází z chytrých mobilních telefonů. V roce loňském to bylo o deset procent méně. Fotografie pořízené klasickým fotoaparátem spadly z loňských 52 % na 44 %.

Proč tomu tak je? Podle NPD je důvodem to co by se dalo nejvíce očekávat. Mobil vybavený fotoaparátem máte u sebe pořád, klasický fotoaparát už nikoliv. Výsledek je ten, že fotíme jako o život.

MMF24

Uživatelů mobilů nahrazují fotoaparáty a kamery mobilními telefony

Napomáhá tomu i to, že dnešní chytré telefony jsou schopné fotit v daleko přijatelnější kvalitě než před pár lety. Mobilní focení dnes běžně nabízí 5Mpix senzor, výjimkou není ani vybavení 8Mpix. Můžeme se pak divit tomu, že na www.flickr.com předstihl iPhone i klasiku jako Nikon D80 či Canon EOS 5D Mark II (iPhone 4 tops Flickr camera stats: A closer look)?

Chytré telefony se více a více používají i  pro natáčení filmů – průkopníkem a hodně oblíbeným nástrojem je v tomto ohledu Nokia N8. Výsledek? Podíl na trhu u klasických fotoaparátů klesl o 17 %, kapesní kamery o 13 % a kamery s bleskem o 8 %.  Nedotklo se to fotoaparátů s výměnným objektivem a DSLR, vykazují 12% růst.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).