Hlavní navigace

Čína přejde na IPv6, AWS vypne klasické EC2, konec podpory IE 11 u Office 365

30. 7. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Pat Gelsinger, Intel Autor: Intel
Intel začne vyrábět pro Qualcomm. Čína v SSD dohnala západ a Koreu. Rekordní čísla Applu, Googlu a Microsoftu. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Poměrně striktní hardwarové nároky na Windows 11 budou platituvedl Microsoft. Je tedy nadále nutné počítat s TPM 2.0 nebo podporou procesorů od Ryzenu druhé generace výše a u Intelu to budou modely začínající po Skylaku. Je možné, že mírné úlevy přijdou, Microsoft to ještě zkoumá.

Microsoft 17. srpna ukončí podporu Internet Exploreru 11 u Office 365, respektive Microsoftu 365. Něco by stále mohlo fungovat, ale podle Redmondu nelze očekávat hladký chod a podobně.

Amazon Web Services brzy vypne EC2-Classic, jednu z nejstarších cloudových služeb. Amazon pro vyhledávání těchto instancí vydal specializovaný nástroj.

Čína chce do roku 2030 přejít výhradně na IPv6. Nové sítě nebudou moci od roku 2023 používat IPv4 a routery a další zařízení musí v tom samém roce začít ve výchozím stavu podporovat IPv6. Koncem roku 2025 by Čína měla mít 800 milionů IPv6 uživatelů a 400 milionů IPv6 zařízení pro internet věcí.

Čínská firma Asgard začíná prodávat SSD disky se sekvenční rychlostí až 7,5 GB/s. Řada AN4 používá 3D NAND flash čipy od čínského YMTC. Dá se tedy říci, že v případě SSD a flash se Čína dostává na úroveň světové konkurence.

Čínská společnost Loongson chystá procesor Loongson 3A5000 s výkonem první generace AMD Ryzen. Procesor používá vlastní architekturu LoongArch. Nejdříve dorazí čtyřjádra a v budoucnu se firma má dostat až na 16 jader. Frekvence dosahuje na 2,3 až 2,5 GHz.

Intel začne vyrábět čipy pro Qualcomm a zajistí část dodávek pro AWS. Jde o první vlaštovky výroby Intelu pro externí zákazníky. Jde novou strategii Intel Foundry Services, díky které bude americká ikona konkurovat TSMC nebo Samsungu. Qualcomm využije přicházející výrobní proces 20A. Ten by měl odpovídat 2 nm. Intel představil další novinky ve výrobě, více je možné vidět na této keynote. Intel také oznámil, že už dodává více 10nm než 14nm čipůTržby Intelu v druhém kvartálu činily 19,6 miliardy dolarů, zisk se dostal na 5,1 miliardy.

TSMC zkoumá, zda postavit továrnu na čipy v Německuzjistil Nikkei Asia. Odmítavý postoj k Evropě se tedy nejspíše změnil. Lokální výroba by byla dobrá pro dodavatelský řetězec a zároveň by TSMC mohlo lépe obsloužit německé a evropské automobilky. Tchajwanská světová jednička také staví 5nm továrnu v USA. Doma pak příští rok rozjede 3nm výrobu. Vláda na Tchaj-wanu také tento týden schválila výstavbu 2nm produkce.

AMD v posledním kvartálu narostly tržby o 99 procent na 3,8 miliardy dolarů. Firma byla v zisku 710 milionů dolarů a roste marže. Je otázkou, jak by AMD rostlo, kdyby nebylo závislé na TSMC a mohlo plně uspokojovat poptávku (PS5, Xbox, nové Radeony).

Sony už prodalo deset milionů konzolí PlayStation 5, a to od půlky loňského listopadu do poloviny letošního července. Zájem je stále velký, na trhu se i kvůli nedostatku čipů shání těžko. Daří se i Microsoftu, nových Xboxů Series X a S se zatím prodalo 6,5 milionu kusů.

SK Hynix v druhé polovině tohoto roku rozjede masovou výrobu DDR5. Použije 1anm proces a EUV. Nová generace pamětí tak bude na trhu společně s příchodem Intel Alder Lake a AMD Zen 4.

Tržby Microsoftu za fiskální rok 2021 činily 168,1 miliardy dolarů, což je meziročně o 18 procent více. Zisk byl 61,3 miliardy dolarů, růst je 38 procent. Růst ženou zejména cloudové služby.

Druhý kvartál přinesl Alphabetu tržby 61,9 miliardy dolarů, meziročně o 62 procent více. Čistý zisk činil 18,5 miliardy dolarů a narostl o závratných 166 procent. Google stále vydělává zejména na reklamě. Google Cloud udělal tržby 4,6 miliardy dolarů a YouTube sedm miliard.

Velmi dobře je na tom také Apple. Ve třetím čtvrtletí měl tržby 81,4 miliard dolarů s růstem 36 procent. Čistý zisk činil 21,7 miliardy dolarů, meziročně o 93 procent více. Přes polovinu tržeb dělají iPhony.

Nokia se zmátořila. Tržby za poslední kvartál vyskočily o 71 procent na 539 milionů eur se ziskem 316 milionů eur. Nokii údajně pomáhá proběhlá reforma a dodávky komponent do postupně budovaných 5G sítí.

Beta verze operačního systému HarmonyOS 2.0 je k dispozici také pro telefony Honor. Jde o bývalou součást Huawei, která dnes operuje samostatně a bude moci opět používat Google. HarmonyOS se dnes v Česku prodává v hodinkách Huawei Watch 3. O vývoji tohoto systému v našem rozhovoru s Martinem Děckým.

Jak vypadá a funguje desktopový počítač s procesorem RISC-V a grafikou AMD Radeon RX 6700 XT? Na YouTube je video, které přesně toto ukazuje. Na počítači běží Linux, který autor musel upravovat.

Apache Cassandra 4.0 vychází v ostré verzi. Tuto open source NoSQL databázi mají v produkci třeba Apple, Netflix nebo Orange.

cif 24 - early cena - média

Microsoft kupuje firmu Suplari. Tento nástroj ze Seattlu umožňuje dohled a plánování nad útratami firem a organizací. Microsoft ho začlení do Dynamics 365.

Ampere kupuje společnost OnSpecta. Ampere je startup bývalé prezidentky Intelu, který vyvíjí serverové procesory na ARMu. Model Altra Max má 128 jader. Ampere používají Azure, Oracle Cloud, Tencent Cloud, ByteDance nebo Cloudflare. OnSpecta vyvíjí software pro akceleraci AI operací a Ampere toho chce využít v odlaďování svých CPU.

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).