Hlavní navigace

Čínské Xiaomi dostalo zákaz v Indii. Kvůli patentům

12. 12. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Patenty Ericssonu zastavily rozjetou čínskou mašinu na jejím druhém největším trhu. Švédi chtějí zaplatit hned za osm svých vynálezů.

A už je to tady. Jen co Xiaomi vyrostlo do velikosti, která už je zajímavá, přichází první patentové žaloby. „Je to nefér, když Xiaomi těží z výsledků našich investic do vývoje, aniž by zaplatilo za licenci,“ komentuje pro Bloomberg Gustav Sharma, mluvčí Ericssonu. Světová mobilní čtyřka podle Švédů na černo používá technologie, které se váží k datovým standardům 2G, 3G a AMR.

„Až do odvolání nesmíme prodávat v Indii, jakožto odpovědná společnost teď hledáme nové zákonné možnosti, jak to změnit,“ tvrdí na svém facebookovém účtu Hugo Barra z Xiaomi.  

Čínské firmě to komplikuje plány na pevné zakotvení na indickém trhu. Ten by se měl podle analytiků stát do pěti let druhým největším trhem se smartphony na světě. Xiaomi prodávalo v Indii kolem půl milionu telefonů měsíčně a podle Barry se chystali rozjet e-shop a dokonce i výrobní linku. 

BRAND24

Rýžové zrnko, jak se Xiaomi překládá, rychle klíčí v asijských zemích a zisky, které odsud plynou chce šéf firmy Lei Jun použít k jednomu cíli – útoku na rozvinuté trhy v Evropě a Spojených státech, kde zuří mnohem větší konkurence. Podle některých komentátorů předvádí duo Lei – Barra ekonomickou variantu na postup Mao Ce-Tunga během občanské války, který začal ovládat města až po získání zálohy na venkově. 

S patenty to bude mít ale ještě těžké. Vzhledem k tomu, že podobnost s některými produkty i postupy Applu je víc než nápadná, je asi jen otázkou času, kdy se na firmu zaměří pozornost nakousnutého jablka. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).