Hlavní navigace

CME ohlásila další ztrátu, na podzim už nedožene loňské příjmy. Jedná o další půjčce

30. 10. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

UVNITŘ DOKUMENT – Majitele Novy by měl zachránit jeho největší akcionář, společnost Time Warner. Vyjednávání ale zatím nebyla ukončena, CME tedy nevylučuje možnost platební neschopnosti.

O čtvrtinu ve srovnání s loňským rokem klesly ve třetím čtvrtletí letošního roku majiteli Novy, mediální skupině CME, tržby z reklamy v České republice. Původní představa, že na podzim skupina Nova díky nové obchodní politice dožene výnosy z loňského třetího kvartálu, se tak nenaplnila. Nova za červenec až září inkasovala 39 milionů dolarů (asi 736 milionů korun), zatímco loni za stejnou dobu to bylo 52 milionů USD (981 milionů korun). Celá skupina CME meziročně ve výnosech také klesla, ale ne tak výrazně jako její česká větev: za třetí letošní čtvrtletí vykázala tržby 135,8 milionu USD (2,56 miliardy korun), zatímco loni to bylo 140,1 milionu USD (2,64 miliardy Kč).

DOKUMENT: Výsledky hospodaření CME za 3. čtvrtletí 2013 a prvních devět měsíců roku 2013 (PDF, 1MB)

„OIBDA za třetí čtvrtletí končící 30. zářím 2013 činila (32,4) mil. USD v porovnání s 3,5 mil. USD za stejné období roku 2012. Provozní ztráta za třetí čtvrtletí končící 30. zářím 2013 činila 45,0 mil. USD v porovnání se ztrátou 18,4 mil. USD za stejné období roku 2012. Ztráta po zdanění za třetí čtvrtletí končící 30. zářím 2013 činila 23,3mil. USD v porovnání se ztrátou 32,6 mil. USD za stejné období roku 2012. Zředěná ztráta na akcii přiřaditelná CME za třetí čtvrtletí končící 30. zářím 2013 činila 0,16 USD v porovnání se ztrátou 0,36 USD za stejné období 2012,” uvedla CME v oficiální tiskové zprávě.

K TÉMATU: CME uvažuje na Slovensku o ukončení vysílání kanálu Fooor

Dva noví generální ředitelé CME, kteří nedávno na postu vystřídali Adriana Sarbu, považují hospodářské výsledky skupiny za nepřijatelné. “Naše vedoucí podíly ve sledovanosti nám dávají silnou výhodu před naší konkurencí, čehož hodláme využít a zaměřit své úsilí na zpeněžení naší sledovanosti. Hlavní prioritou je zlepšení finančních výsledků v České republice. Jsme přesvědčeni, že obnovení našich vztahů s mediálními agenturami a klienty při zachování cenového navýšení dosaženého během tohoto roku je zásadním krokem k posílení našeho postavení na tomto trhu,“ uvedl Christoph Mainusch, kterému v CME přímo podléhají šéfové jednotlivých televizí v zemích, kde skupina působí.

ČTĚTE TAKÉ: CME pokračuje v obměně vedení, končí další dva Sarbovi lidé: Chhoy a Sach

„Spolu s Christophem pokládáme současné výsledky za nepřijatelné. Proto od našeho nástupu do vedení CME před několika týdny, věnujeme veškeré své úsilí k řešení hlavních důvodů těchto finančních výsledků a provádíme změny, abychom je do budoucna zlepšili,“ dodal druhý z generálních ředitelů CME Michael Del Nin. Televize Nova, která donedávna vynášela CME nejvíce, už oznámila ukončení výroby seriálu Gympl s (r)učením omezeným, Nočních Televizních novin, spekuluje se o prodeji exkluzivních práv pro hokejový turnaj na zimních olmypijských hrách v Soči a uzavření české mutace hudebního kanálu MTV i archivní stanice Telka, která by se měla sloučit se zábavním kanálem Smíchov.

MMF24

NAPSALI JSME: Nova po Sarbovi: Time Warner čekají samá důležitá rozhodnutí

CME je podle vlastního prohlášení v tak špatné kondici, že si bude muset půjčit peníze na umořování svých dluhů i pokrytí nákladů na provoz. Vyjednává kvůli tomu se svým největším akcionářem, společností Time Warner. Nevylučuje však, že k dohodě nedojde, nebo se vyjednávání bude protahovat a CME se během příštího roku dostane na nějakou dobu do platební neschopnosti. Čtvrtletní výsledky, ale i data za první tři měsíce letošního roku potvrdila, že Česká republika už není nejvýnosnějším trhem, na kterém se CME pohybuje. Roli „zlaté slépky“ převzalo Rumunsko, kde jsou tržby z reklamy vyšší.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).