Hlavní navigace

Co Conficker chystá? Musíme si prý počkat

26. 3. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Něco se chystá, to je motto prognóz a analýz bezpečnostních expertů, kteří se zabývají aktivitou červa Conficker. Všeobecně se očekává, že ono „něco“ přijde buď hned prvního dubna nebo během prvních dubnových dnů, kdy se Conficker z napadených počítačů má pokusit spojit s tisíci řídících serverů. Jenže ty ještě nejsou aktivní, takže není možné zjistit, jaké povely zombie počítače po celém světě v dubnu dostanou. Joe Stewart, tedy ředitel výzkumu malwaru společnosti SecureWorks, rezignovaně…

Něco se chystá, to je motto prognóz a analýz bezpečnostních expertů, kteří se zabývají aktivitou červa Conficker. Všeobecně se očekává, že ono „něco“ přijde buď hned prvního dubna nebo během prvních dubnových dnů, kdy se Conficker z napadených počítačů má pokusit spojit s tisíci řídících serverů. Jenže ty ještě nejsou aktivní, takže není možné zjistit, jaké povely zombie počítače po celém světě v dubnu dostanou. Joe Stewart, tedy ředitel výzkumu malwaru společnosti SecureWorks, rezignovaně prohlásil, že nezbývá než čekat. Ve stejném duchu se měl vyjádřit i Vincent Weafer, viceprezident společnosti Symantec.

Conficker se dnes už z napadených počítačů nepokouší dále šířit. Deaktivuje bezpečnostní ochranu a čeká na kontaktování řídících serverů pro obdržení povelů. Vzhledem k odhadovanému počtu napadených počítačů by se eventuální dubnový útok mohl řadit mezi ty opravdu velké. Zatím účinnou prevencí před infiltrací systému Windows je instalace všech záplat a obezřetné používání přenosných paměťových médií, přes které se po úpravě autorun.inf Conficker šíří. Samozřejmě i obezřetných uživatelů se však druhotně může dotknout útok, který tvůrci červa plánují. (SecurityWorld)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).