Hlavní navigace

Co týden dal: Smrt Aarona Swartze spustila lavinu, Dell je na prodej a Zynga na dně

20. 1. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: http://demandprogress.org/
Bilý dům nebude stavět Hvězdu smrti, obchodní model Facebooku je slepá ulice, Raspberry Pi se už prodal milion a vyšla hra Temple Run 2. Co ještě přinesl týden?

Zemřel Aaron Swartz, internetový aktivista, jeden z autorů první specifikace RSS, zakladatel Infogrami a také člověk obviněný z vytěžení 4 milionů akademických materiálů z JSTORu. Viz Internet Activist Aaron Swartz Commits Suicide. Rodina obvinila z podílu na jeho sebevraždě MIT a prokurátorku, jejíž úřad měl případ na starosti, viz Family of Hacktivist Aaron Swartz Accuses MIT, U.S. Attorney of Contributing to His Suicide. A někteří američtí zákonodárci reagovali návrhem zákona Aaron's Law, který by měl snížit závažnost trestného činu porušení podmínek použití. Nutno dodat, že tohle je zcela určitě událost týdne s hodně velkým dosahem.

White House Vaporizes Death Star Petition znamená, že Hvězda smrt se stavět nebude. Zdůvodnění je hodně vtipné: „The Administration does not support blowing up planets.“

Vyšší daně uvalené na „násilné“ hry? V USA je možné všechno. Viz Missouri Representative proposes tax on “violent” video games

Na namorofake.com.br/ si můžete pořídit falešnou přítelkyni pro Facebook. A to vůbec není marné. Viz Create a Fake Girlfriend on Facebook for Just $39.99

A další výborný nápad: nechat se zaměstnat a vlastní práci tak za pětinu toho, co dostanete, „outsourcovat“ do Číny. Viz U.S. Employee Outsourced His Job to China, Watched Cat Videos Instead

Facebook's Business Model Is A Dead End najdete na BusinessInsider.com. Autorka za zásadní problém Facebooku považuje to, že „líbí“ (na kterém je založeno „nové“ vyhledávání) jsou uměle vytvořená a neodpovídají realitě. A upozorňuje na to, že se Facebook chlubí stovkami milionů falešných účtů.

HARDWARE

iPotty for iPad? No comment: http://www.nydailynews.com/new­s/national/ipad-toilet-kids-article-1.1237408

One Million Raspberry Pi Boards Have Been Sold Since Launch je slušné číslo. Jeden milion prodaných kousků Raspberry Pi.

WEBDESIGN, INTERNET

China's Online Population Rises by 51 Million in 2012 a mě tak napadá: víte, kolik mají v Číně uživatelů na Internetu?

SOFTWARE

The Secret World activity rises 400 percent after dropping subscriptions je samozřejmě dobrá zpráva. Otázka je, zda buy2play model (bez předplatného) onlinovku The Secret World zachrání.

Basketbal v Minecraftu? Že je to nemožné? Ale kdeže!

Sex téhož pohlaví v online hře? Měl by se objevit v SWTOR. A je okolo toho kupa emocí. Viz Star Wars ‚Gay Planet‘ Upsets Advocates and Opponents Alike

Baldur's Gate: Enhanced Edition je ke koupi na Steamu – store.steampowered.com/app/228280/

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

Cisco sued over ‚Tomorrow Starts Here‘ advertising campaign je jasný příklad toho, že ve světě okolo nás už není volně k použití skoro nic.

Apple blacklists Java on OS X to prevent latest “critical” exploits je možná dobrý důvod k zamyšlení, jestli opravdu potřebujeme na počítačích Javu. A jestli vůbec potřebujeme Javu.

Warning: That Cisco phone on your desk may be spying on you neznamená, že byste měli začít nadávat na Cisco a případné snahy šmírovat nás pomocí jejich železa. Jde o ukázku toho, že bezpečnostní problémy se nevyhýbají ani zařízením pro IP telefonii. V tomto případě jde o jeden z modelů od Cisco, který je možné „hacknout“.

AMD accuses former top employees of stealing over 100,000 documents vypadá jako začátek zajímavého soudního procesu.

Can Storify Publish Your Private Facebook Status Updates? zní skoro jako kdyby Storify umožňovalo obejít „zabezpečení“ Facebooku. Skutečnost je taková, že jde pouze o starou známou pravdu: vaši přátelé mohou dále sdílet cokoliv, co na Facebooku uveřejníte, byť to naivně označíte jako „pouze pro přátele“.

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

46% of People Don't Know How Facebook Makes Money asi ani moc nepřekvapí. Bohužel ještě více lidí věří tomu, že Facebook nabízí soukromí.

Suspected Thief Posts His Photo on Victim's Facebook Page v souvislosti s předchozí informací už vlastně ani nepřekvapí. Zloděj vložil vlastní fotografii na stránku oběti.

Hodně zvláštní příběh o tom, jak lze (možná) naletět na příběh o virtuální sociálně-síťové přítelkyni. Čtěte v Notre Dame Star Te'o's Dead Girlfriend Was Social Media Hoax

„Většina lidí je tak nudných, že by neměli nic psát,“ vtipkuje Tina Fey ve videu Ask Tina: Twitter:

Zynga se pokouší o něco nového – křížence mezi „sociálním kasínem“ a RPG. 

REKLAMA A MARKETING

Poté, co se Pew ve studii věnovali otázkám vztahu zdraví vs. Internet, se dalo čekat, že se začnou objevovat články na toto téma. Třeba Internet Is First Stop for Many Ill People, Study Finds

MOBILNÍ APLIKACE

Angry Birds-Maker Rovio Crossed 263M Monthly Active Users Last Month je dost nepředstavitelné číslo. 264 milionů lidí měsíčně hraje hry s Angry Birds.

Zvláštní jak dlouho to Flickru trvalo, ale už má filtry a jde proti Instagramu. Viz Oh, Snap! Flickr Takes on Instagram.

Temple Run se vrací. Druhá verze je tu a média z toho šílí. Viz ‚Temple Run 2‘ Is Necessary and Beautiful

STARTUPY A EKONOMIKA

Zynga Underwriter J.P. Morgan Reduces Stake to Almost Zero aneb Zynga zažívá těžké časy.

Groupon Acquires Glassmap, a Location-Based Discovery Startup napovídá, že Groupon věří v budoucnost lokačních informací.

Samsung Has Sold More Than 100 Million Galaxy S Devices a začíná to vypadat, že Apple má opravdu vážného soupeře.

Social Software Startup Janrain Nabs $33 Million stojí za zmínku.

Dell na prodej? Ano, manažeři plánují převzetí firmy a stažení jejích akcií z trhu. Viz Dell in Talks on Buyout at $13 to $14 a Share

Blockbuster files for bankruptcy protection in the UK znamená jak konec jedné legendy, tak konec celé éry. Éry DVD.

Tipy C

INFOGRAFIKA

Worth a Thousand Words: Creative and Informative WordPress Infographics je kolekce většího množství zajímavých infografik. Týkající se Wordpressu, samozřejmě.

E-KNIHY

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většina zahraničních. Vzniká průběžně celý týden. Pokud chcete seriál sledovat, má vlastní štítek v podobě #TYDEN

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).