Hlavní navigace

Comodo prodává byznys s certifikáty, Lenovo kupuje PC sekci Fujitsu, HP prodá sídlo

3. 11. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Indie přeskočila USA ve velikosti trhu se smartphony. Na Azure 40 procent serverů Linux. Většinu zisku Amazonu tvoří cloud AWS. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa velkých IT firem. Co se událo v tomto týdnu?

Druhým největším světovým trhem se smartphony se stala Indie, která přeskočila Spojené státy. Uvádí to čísla Canalys za třetí kvartál. Indie meziročně rostla o 23 procent. Největším trhem je stále Čína. V Indii nejvíce strojů prodají výrobci Samsung a Xiaomi.

Už 40 procent virtuálních serverů na cloudu Microsoft Azure běží na Linuxu, uvádí firma. Ještě před rokem to byla asi třetina. Na Windows 10 zase lze spouštět openSUSE, Fedoru, Ubuntu a SLES.

Investiční skupina Francisco Partners kupuje SSL byznys největší komerční certifikační autority Comodo. Ta už vydala 91 milionů certifikátů. Nedávno certifikáty prodal také Symantec, kupujícím byl DigiCert.

NTT Com začne budovat nový podmořský kabel, který spojí Spojené státy, Japonsko a Filipíny, píše ZDNet. Na financování se budou podílet firmy Facebook, Amazon, SoftBank, PLDT a PCCW Global. Technologii s kapacitou 60 Tb/s dodá Jupiter.

Příjem Amazonu v posledním kvartálu meziročně narostl o 34 procent na 43,7 miliardy dolarů. Cloud AWS se dostal na 4,6 miliardy dolarů, zároveň ale tvoří většinu tenkého zisku společnosti.

O pěkných 12 procent rostl také Microsoft, zisk si připsal 16 procent. Růst žene cloud. Office 365 například rostl o 42 procent. Rostou ale i věci jako vyhledávač Bing (15 procent) či Surface (12 procent). Mírné růsty si připisují i Windows.

No a 24 procent si připsal také Alphabet, mateřská firma Googlu. Drtivou většinu čísel tvoří právě Google a jeho reklamní byznys. Firmy Waymo (autonomní auta), Nest (chytré termostaty) a Fiber (gigabitový internet) vykázaly tržby pouze 302 milionů dolarů při ztrátě 812 milionů dolarů.

Lenovu v posledním kvartálu spadl zisk o 11 procent, i když tržby o pět procent rostly. Číňanům se podařilo prodat více počítačů i chytrých telefonů, u počítačů se mu ale celkově propadl podíl na trhu. PC trh jako takový stále klesá a Lenovo se snaží více trhnout na mobilech. Lenovo také finálně kupuje 51procentní podíl v divizi počítačů japonského Fujitsu, cena je 269 milionů dolarů. Tedy další konsolidace na PC trhu.

Google představil hardwarovou sadu Hangouts Meet. Součástí je stroj s Chrome OS, ovládací centrum s dotykovým displejem, 4K kamera a mikrofon/reproduktor. Je to další pokus Googlu kolem videokonferencí a rozšíření se mimo chytré telefony a počítače.

Čínský prezident Si Ťin-pching se setkal s šéfem Facebooku Markem Zuckerbergem a šéfem Applu Timem Cookem. Bloomberg referuje, že čínský hlavoun slíbil větší otevírání ekonomiky zahraničním firmám a „bezprecedentní“ reformy. Facebook už má v Číně všechny služby blokovány. Apple s tamní vládou jakž takž dokáže vycházet a kromě prodejů svých zařízení mu funguje například iMessage.

Zdroje Bloombergu dále říkají, že Čína a Rusko investovaly 460 milionů dolarů do firmy Megvii známé také jako Face++. Ta dělá software na rozpoznávání obličejů. V Číně a Rusku je to oblíbená věc využívaná ve veřejných prostranstvích.

Bloomberg do třetice: Cisco údajně hledá kupce pro divizi NDS, která dodává videosoftware. Cisco přitom firmu NDS kupovalo v roce 2012 za zhruba pět miliard dolarů. Firma se nyní snaží soustředit na změny v síťovém byznysu.

Brněnské firmě SODAT Software začíná šéfovat Jan Vobruba. Dříve působil v Keriu nebo Nessu. SODAT Software se zabývá vývojem softwaru kolem šifrování a bezpečnosti. V loňském roce získal investici od MindForge a chce posílit vývoj i prodej.

Novou regionální manažerkou Trend Micro pro Česko a Slovensko se stala Pavlína Volková, přichází z TechData. Dlouhodobě se věnuje kybernetické bezpečnosti a uvádí, že chce „vrátit značku Trend Micro mezi lídry na českém a slovenském trhu, jako je tomu v jiných zemích“. Trend Micro také v Praze provozuje výzkumné centrum.

DT24

VMware kupuje startup VeloCloud, který na investicích posbíral 84 milionů dolarů. VeloCloud se zabývá virtualizací SD-WAN a VMware tak získává další součást SDN (virtuálních) sítí. Předchozí větší vstup VMwaru do SDN byl rovněž realizován skrze akvizici, konkrétně odkupem firmy Nicira.

Hewlett Packard Enterprise stěhuje své sídlo z Palo Alto do Santa Clara. Nemovitosti v Palo Alto chce prodat. Je to další z řady léta vlekoucích se snah HPE ušetřit a reformovat se.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).