Hlavní navigace

Credo Ventures se podařil první velký exit: Cognitive Security

31. 1. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

VC firma Credo Ventures vznikla v roce 2009 a v roce 2010 otevřela svůj první (a dosud jediný) investiční fond. Půl roku poté uskutečnila první investici — do firmy Cognitive Security.

Credo Ventures se patrně povedl první velký exit. Cisco totiž oznámilo záměr převzít českou společnost Cognitive Security, ve které má Credo Ventures nyní podíl 30,4 %. Převzetí zatím není právně uzavřené. Očekává se, že k tomu dojde do dubna 2013. 

Dojednané podmínky převzetí nejsou zveřejněny, a mimo oficiální oznámení od Cisca se ostatní zúčastnění téměř nijak nevyjadřují, kromě toho, že „všichni mají radost“. Jen Jan Barta na svůj blog napsal i to, že „nabídka byla holt neodolatelná“.

Jeden z tří členů „řídící rady“ Cognitive Security, Richard Seewald (Alpha Associates), Lupě poskytl jen stručné vyjádření, že „Cognitive Security je dalším příkladem globálního potenciálu technologických společností ze střední a východní Evropy.“

Martin Rehák, spoluzakladatel a dosavadní ředitel Cognitive Security, sdělil jen to, že nic sdělit nemůže, a odkázal nás na PR Cisca, s odůvodněním, že Cisco je veřejně obchodovaná společnost, a všechna veřejná vyjádření proto musí být schválena. Odmítl jakékoli další otázky, neprozradil ani tolik, zda ve firmě zůstane.

Společnost, ve které nyní pracuje 28 lidí, totiž přejde pod Cisco, ale její vývoj bude nejspíše nadále sídlit v Praze, protože tu spolupracuje s výzkumem na ČVUT. Obchodní zastoupení má firma v Silicon Valley, kde sídlí i naprostá většina jejích firemních zákazníků.

Do Silicon Valley se zakladatelé Cognitive Security dostali už v dubnu 2010 v rámci pilotního běhu CzechAcceleratoru. Pobyli tam šest měsíců, otevřeli zastoupení, a už tenkrát se jim tam podařilo rozjednat spolupráci právě s Ciscem.

Martin Rehák si ve firmě dodnes udržel pěkných 35 %, a druhý spoluzakladatel, Michal Pěchouček, má 17,5 %.

Vedle Credo Ventures drží menší podíly několik dalších investorů — převážně těch, kteří vstoupili do Cognitive Security současně s Credo Ventures v dubnu 2011. Jsou to uzavřený fond RSJ Private Equity se sedmi procenty, pak patří 5,6 % někomu, kdo se skrývá za společností Tri‑Cable Beach Holdings Limited vedenou na Britských Panenských ostrovech, 3,5 % drží kyperský Absurd Capital Limited Jana Barty a jedno procento má osobně Karel Obluk.

Akciová společnost CertiCon, původní majitel 40 % Cognitive Security, už v dubnu 2011 postoupila celkem 20 % Credo Ventures a ostatním výše zmíněným, a z Cognitive Security definitivně odešla v srpnu 2012, když i svůj zbývající podíl odprodala Credo Ventures.

V září 2012 Martin Rehák na dotaz Lupy prozradil, že Cognitive Security získalo od Credo Ventures a dalších investorů celkově jeden milión eur.

Ještě do listopadu mělo Credo Ventures v Cognitive Security 35,5% podíl. Tehdy však odprodalo několik procent ostatním menším podílníkům, a při té příležitosti také ono jedno procento Karlu Oblukovi, který je rovněž členem řídící rady Cognitive Security. Dá se odhadnout, že v té době už se jednalo se společností Cisco o převzetí.

UX DAy - tip 2

První úspěch Credo Ventures

Vladislav Jež, partner v Credo Ventures

Vladislav Jež, partner v Credo Ventures

Credo Ventures je patrně nejznámější česká VC firma (zapsaná však v zahraničí). Je viditelná tím, že spolupracuje se StartupYardem a sídlí v prostorách TechSquare. Její veřejnou tváří je především Ondřej Bartoš. Cognitive Security měl však v Credo Ventures na starosti Vladislav Jež.

Credo Ventures byla založena v roce 2009 a do října 2010 se jí podařilo otevřít fond s prvními jedenácti milióny eur. Nakonec zatím posbírala asi 18 milionů eur. Postupně investovala do šesti společností, dosud však neuskutečnila žádný velký prodej, až nyní s Cognitive Security. Když nedávno prodávala Beepl společnosti Brand Embassy — za nezveřejněnou částku — spekulovalo se o tom, že to bylo „za odvoz“. Beepl jako samostatná služba totiž neuspěl a firmě Brand Embassy se jen hodila jeho technologie.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).