Hlavní navigace

Rozvojovému fondu na podporu podnikání stále chybí správce

28. 6. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Čeká se na rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Na něj se obrátila společnost Avant, vyloučená z výběrového řízení ministerstvem.

Fond na podporu podnikání začali na ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO) připravovat již v roce 2005, a to v pracovní skupině složené ze zástupců MPO a CzechInvestu. Ta aktivně spolupracovala s odborníky z oblasti rizikového kapitálu a investování do soukromých společností. Původně šlo o projekt mnohem skromnější — do fondu mělo být vloženo kolem 200 milionů Kč.

Projekt s pracovním názvem „Kapitál“ však vláda neschválila. Problematika investování venture kapitálu do začínajících firem se však začala skloňovat v mnoha resortech (nejčastěji na ministerstvu průmyslu a obchodu, ministerstvu pro místní rozvoj a ministerstvu školství) a stala se též součástí programu národní ekonomické rady vlády (NERV).

Začalo se hovořit o „státním seed fondu“ a představa o něm dostávala konkrétní obrysy. Obnovená příprava se naplno rozjela v roce 2011 a ještě v listopadu 2011 schválila fond vláda. V květnu 2012 se mohlo vypsat výběrové řízení na „obhospodařovatele“ čili správce fondu. Po dílčích průtazích, souvisících především s vyjasňováním a úpravou toho, kdo bude mít nárok čerpat peníze z fondu, se obálky s nabídkami uchazečů nakonec otevíraly 4. ledna 2013. Přihlásily se čtyři investiční společnosti. Hodnotící komise ministerstva vybrala ke konci března společnost Conseq.

Jenže zdaleka nejnižší nabídku podala společnost Avant. Dosáhla toho tím, že ji jinak strukturovala (rozebírá tehdy iHned). Komise však Avant ze soutěže vyloučila, podle jejího názoru nevyhověla nabídka od Avantu zadání.

Avant podle očekávání podal námitku, té však ministerstvo nevyhovělo. Společnost se proto obrátila na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, ten zahájil řízení 29. dubna a koncem května vydal předběžné opatření, kterým ministerstvu do prošetření případu zakázal uzavřít smlouvu s Conseqem.

Na výsledek rozhodnutí ÚOHS se dosud čeká. Správní lhůta je u veřejných zakázek 60 dnů od zahájení řízení, ale neběží po dobu čekání na dokumentaci nebo na další informace od účastníků.

Jestliže ÚOHS vyhoví Avantu a zruší jeho vyloučení ze soutěže, pak bude muset hodnotící komise znovu posoudit všechny nabídky včetně té od Avantu.

Přitom stále platí, že prostředky fondu (kolem 1,3 miliardy Kč) se musí vyčerpat do konce roku 2015. To je podmínka jejich uvolnění z evropského operačního programu na podporu podnikání a inovace.

BRAND24

Až ministerstvo podepíše smlouvu s vybraným správcem fondu, alespoň už fond nebude muset čekat ještě další až tři měsíce na udělení povolení k činnosti od České národní banky, a to podle nového zákona o investičních společnostech a investičních fondech (ZISIF).

Doufejme, že šetření ÚOHS bude trvat už jen několik dalších týdnů, a nikoliv měsíců, a že se již zanedlouho poté bude moci hovořit o prvních investicích do pokrokových inovativních projektů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka se zabývá procesním a finančním řízením firem a vyhledáváním investorů pro zajímavé podnikatelské projekty.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).