Hlavní navigace

CS Link TV má propagovat digitalizaci. Jak se mu to daří?

29. 11. 2007
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 115393
19. října zahájila v české satelitní platformě CS Link vysílání nová nekódovaná televizní stanice CS Link TV. Dle vlastní charakteristiky je cílem tohoto programu poskytovat informace o digitálním televizním vysílání se zaměřením na satelitní příjem, přinášet novinky ze světa vysílání a příjmu programů ze satelitu a další informace o televizní technice. Jaký vlastně je televizní program zaměřený na propagaci digitalizace?

Jaké byly sliby a jaká je realita

Na programu CS Link TV najdou prostor k vysílání také nově vznikající české televizní stanice, české vysoké školy a tvorba nových mladých tvůrců, uvádí na svém webu provozovatel stanice, společnost Media Vision. Vysílání CS Link TV lze naladit ze satelitu Astra 1E v paketu CS Link na pozici 23,5° východně. Program není kódován a pro příjem tedy není vyžadována dekódovací karta.

Jak je to ale v reálu? Opravdu je program tak revoluční, jak o sobě tvrdí? Pozitiva jsou v tom, že se divák dozví něco o vysílání družic do vesmíru, jak fungují, a jak např. nainstalovat satelitní komplet. Tady bych kladný výčet pro kanál asi ukončil. Od programu divák očekává především obrazovou kvalitu, alespoň takovou, aby ho bylo možné v rozumné míře sledovat. Kanál má dle informace odborného serveru Satco DX, který soustřeďuje informace o obrazové a zvukové kvalitě kanálů, datový tok téměř dva a půl megabitu. To vůbec není hodně. Německé kanály na Astře mají např. až 6 Mbps (RTL Television). Horší kvalitu má v CS Linku už jen HBO, jehož kvalita odpovídá hodně ohrané VHS.

CS Link TV

CS Link TV má přinášet také informace z vysokých škol a seznamovat s tvorbou mladých tvůrců, což jistě dělá. Pořady s touto tematikou jsou dělány takovou formou, že připomínají doby ještě nedávno minulé. Rozum zůstává stát i nad samotným teleshoppingem stanice. V něm se totiž objevují stále dokola pouze tři jména firem – Gital, Omko a TechniSat (Omko je exkluzivním zástupcem značky TechniSat pro Českou republiku). Člověka zběhlého na poli české satelitní televize však ihned napadne jedna věc. Kanál CS Link TV mohl vzniknout nejenom s dobrým úmyslem diváka informovat o digitálních novinkách, ale také pro propagaci patřičné firmy. Vše ostatní by pak bylo pouze povinnou omáčkou. Nemáme ambice a nečekáme, že by divák sledoval naše vysílání několik hodin denně, proto například vysíláme ve dvouhodinových blocích, které se v průběhu dne reprízují. Tím dáváme možnost si zapnout CS Link TV kdykoli během dne s velkou šancí, že divák o nic zajímavého nepřijde, říká k programu majitel firmy Media Vision Martin Janků.

Firma Gital je jedním z distributorů karet pro satelitní platformu CS Link, a tak jistě bude mít zájem, aby se náležitě zviditelnila. Co na tom, že je tu ještě druhá společnost Trade and Technology, se kterou, z „neznámých“ důvodů, nechce provozovatel kanálu o možnosti inzerce vůbec jednat? Brněnská společnost Omko je známou prodejnou anténní a satelitní techniky a německá firma TechniSat s ní bohatě spolupracuje.

Propagace digitalizace podle CS Link TV

Jak už bylo řečeno, CS Link TV má být kromě jiného televizí zaměřenou na propagaci digitalizace. Společnost Media Vision se ale zřejmě domnívá, že tento pojem rovná se pouze satelit. Vysílání jsem sledoval několik dní poměrně dlouhou dobu, abych si udělal obrázek. S digitalizací jsou zde spojené šoty, které dodala společnost Astra. Co obsahují? Starty satelitů, povídání o tom, co družice ve vesmíru dělají a jak se chovají, a dále, jak natočit správně satelitní parabolu. Propagace digitalizace podle Media Vision, která kanál provozuje, ale tímto nekončí. V programu se objevují i šoty z vysílání TechniTipp TV, což je firemní televize německé společnosti TechniSat. Jelikož je ale provozovatel televize zadobře právě s touto firmou, ovlivňuje to i samotný program. Nedávno jsem totiž sledoval reportáž z technického veletrhu IFA 2007, a to, co jsem viděl na obrazovce CS Link TV, mě poměrně šokovalo. Divák se nedozvěděl o výstavě téměř nic, zato v pořadu TechniTipp TV byly všemi oslovenými pěny ódy na stánek společnosti TechniSat a nehovořilo se zde o ničem jiném. V regionu střední Evropy je tato výstava číslem jedna, a proto je škoda, že se odborníci i laická veřejnost nedozvěděli více z oblasti technických novinek.

Ukázky z vysílání programu CS Link TV
CS Link TV 1
CS Link TV 2
CS Link TV 3
CS Link TV 4
CS Link TV 5
CS Link TV 6
CS Link TV 7
CS Link TV 8
CS Link TV 9
CS Link TV 10

Foto: Lukáš Polák; kliknutím obrázek zvětšíte

Kromě teleshoppingu, který propaguje karty pro příjem satelitní služby CS Link od firmy Gital (nikoliv tedy konkurenční Trade&Technolo­gy), je reklama této společnosti jasně zřetelná i při promo oknech jednotlivých kanálů, které v CS Linku vysílají. Konkrétně jde o HBO, CS Film, Nonstop Kino, Filmbox, Galaxii sport a nově přibylo i Spektrum. Rozhodně stojí za zmínku to, že ve vysílání se neobjevilo promo na Viasat Explorer a Visat History, které byly nedávno přidány do nabídky Trade&Technology, nebo něco o tom, že společnost přichystala balíček MULTI, který nabízí za cenu 222 Kč měsíčně sedm kanálů v této satelitní platformě.

Když program zahajoval vysílání, v rámci upoutávek byly pouštěny informace také o tom, že přinese přenos ze dvou akcí z letošního Invexu. Konkrétně šlo o Milníky digitální televize, jejichž pořadatelem je časopis Sdělovací technika, a konferenci HD Live. Bohužel ani jednu akci kanál v přímém přenosu nepřinesl a obě byly pak odvysílány několikrát pouze ze záznamu. Přímé přenosy měly využívat datové spoje více firem, jejichž sítě na sebe navazují. Jedna z nich, shodou okolností jeden z velkých telekomunikačních operátorů, však svá zařízení nenakonfigurovala správně a bohužel pružnost zaměstnanců této firmy byla tak žalostná, že první přenos z konference Milníky digitální televize nebylo možno stihnout, omlouvá absenci přímého přenosu z Invexu majitel firmy Media Vision Martin Janků. Po této neblahé zkušenosti jsme se rozhodli raději nepodstupovat riziko podobného neúspěchu ještě jednou a druhý plánovaný přímý přenos jsme zrušili sami, doplňuje.

CS Link TV přenos Invex

Takto poutal CS Link TV přímý přenos z konference Milníky digitální televize v České republice, který se nakonec kvůli technickým problémům neuskutečnil a stanice akci odvysílala ze záznamu

K nim patřily i zákulisní rozhovory moderátorky jak s odborníky, tak i laiky. Bohužel moderátorka měla otázky očividně naučené a pravděpodobně vůbec nevěděla, o čem zpovídaný (šlo-li o člověka z profese) hovoří, jelikož se ani nesnažila otázky dále rozvést. Povídání např. na téma nového kanálu Nova Cinema už pak muselo být pouze pro zasvěcené diváky, protože někteří diváci vůbec netušili, o čem je řeč. Telefonické hovory, pochopitelně, že předtočené, s naším národním koordinátorem Zdeňkem Duspivou můžou přijít možná někomu zajímavé, ale ve výsledku působí opět jen jako zbytečná vata. Nad přítomností dokumentů o tom, jak se natáčely filmy, jako je Pán prstenů, Harry Potter nebo Next, už mi zůstává jen rozum stát.

BRAND24

Propagační? Spíš teleshoppingový kanál

Ve výsledku lze hodnotit CS Link TV jako nezajímavý kanál s pár atraktivními pořady, které se však ztratí v záplavě teleshoppingu a reklamy na danou platformu. Kanálu navíc škodí očividná spolupráce s firmami Gital a TechniSat, která je ve vysílání vidět opravdu na každém kroku. Ale třeba ještě budeme v budoucnu příjemně překvapeni. Přece jen televize vysílá zatím pár týdnů. Potvrzují to i slova samotného Martina Janků, který nás informoval také o nájezdu vysílání na klasický režim. Během několika týdnů jsme si ověřili, že všechny zainteresované strany fungují tak, jak mají, a proto již není nutno vysílání označovat nápisem zkušební vysílání, uvádí.

Připravujeme řadu novinek. Za zmínku stojí například teletextové stránky, kde si budou diváci moci přečíst to, co ve vysílání neviděli nebo co se do něj nevejde. Dále hodláme přinášet i informace méně technicky zaměřené, ale pro většinu diváků jistě užitečné, jako jsou informace o počasí, stavu sněhu na horách, anebo možnosti kam jet na dovolenou. Máme navázánu spolupráci se stanicí DrDishTV, takže již brzy budou moci naši diváci vidět pořady vyrobené ve studiu této stanice, jako jsou např. testy satelitních přijímačů, prozrazuje některé z novinek majitel firmy Media Vision, která kanál provozuje. Televize připravuje také nabídku pro nové digitální kanály formou tzv. inkubátoru. V rámci něho budou mít noví provozovatelé televizního vysílání možnost vyzkoušet si v omezeném časovém rozsahu výrobu a vysílání vlastních pořadů.

Je CS Link TV v současné podobě dobrým způsobem propagace digitalizace?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).