Hlavní navigace

ČT 1 HD od podzimu v základních nabídkách Skylinku a CS Linku?

27. 7. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
27. 7. 2009

DOPLNĚNO První program České televize ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) bude od letošního podzimu součástí základních bezplatných nabídek satelitních platforem Skylink a CS Link. Přístup k němu budou mít držitelé všech karet těchto satelitních služeb. V rozhovoru, který zítra vyjde na DigiZone.cz, to říká Jaromír Glisník, výkonný ředitel společnosti TradeTec, která je provozovatelem služby Skylink.

Česká televize s největší pravděpodobností HD vysílání spustí. Jedna z jejích podmínek pro to spuštění byla, aby to vysílání bylo přístupné na všech kartách, takže předpokládám, že bude zpřístupněné na kartách CS Linku, a stejně tak i na kartách Skylinku, uvedl Glisník. Do ledna příštího roku by takto měla veřejnoprávní televize nabízet program ČT 1, od února 2010 pak samostatný kanál ČT HD, který bude vysílat výběrové pořady ze všech čtyř programů ČT.

Pokud se něco v plánech ČT nezmění, tak by to měla být pro období od startu do ledna příštího roku HD verze programu ČT 1. Potom zřejmě někdy od února, od Zimních olympijských her ve Vancouveru, by mohl vzniknout vysloveně samostatný HD program ČT, který by byl nějakým způsobem poskládaný z toho, co se vysílá na čtyřech současných programech ČT a je k dispozici v HD formátu, sdělil Glisník s tím, že šlo o původní plán ČT, který však mohl doznat určitých změn.

ČT 1 HD by se pravděpodobně mohla objevit i v dalších dvou tuzemských satelitních platformách: UPC Direct a Digi TV. Otázkou zůstává, zda se ČT vyplatí zavádět toto vysílání pro UPC Direct na současné vysílací pozici 19,2 stupně východně, nebo si počká na jeho přestěhování na novou pozici 1 stupeň západně, kde bude UPC Direct k dispozici od ledna příštího roku. Na stejné pozici totiž vysílá i konkurenční služba Digi TV, a obě platformy by mohly kanál ČT 1 HD sdílet – stejně jako Skylink a CS Link na pozici 23,5 stupně východně.

BRAND24

DOPLNĚNO: ČT 1 HD na satelitu od 1. září, ale jen na pozici 23,5 stupně východně

Celý rozhovor s šéfem satelitní platformy Skylink Jaromírem Glisníkem čtěte zítra na DigiZone.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).