Hlavní navigace

ČT 1 v roce 2011? Více zábavy, více české tvorby, skoro žádné pořady ze zahraničí

15. 12. 2010
Doba čtení: 12 minut

Sdílet

 Autor: 115393
První program České televize se od Nového roku změní na zábavný kanál pro celou rodinu. Téměř zcela z něj vymizí zahraniční pořady, větší prostor naopak dostanou české zábavné filmy, komedie, seriály a tvorba pro děti. Výrazného omezení se dočkají dokumenty, ze zahraničních se v prvním pololetí na ČT 1 nedočkáte ani jednoho. Výkonný ředitel Jedničky Radan Dolejš ale slibuje, že v druhé polovině roku se situace změní. Z nového programového schématu je každopádně cítit, že Česká televize chce mermomocí zvýšit sledovanost Jedničky a dostat ji do hry o pozici dvojky na českém televizním trhu. UVNITŘ VIDEOUPOUTÁVKY

Vítejte na Jedničce. Nebo možná spíš „ČT 1 vás baví“

Poslední dva roky byly pro první program České televize doslova tragické. Vedle ČT 2 a Novy ztratil nejvíc diváků ze všech českých televizí, a v letošním roce tomuto trendu nezabránila ani podzimní taneční show StarDance či nové seriály Cukrárna a další řada populárního Vyprávěj. Není tedy divu, že nový tým ČT 1 pod vedením Radana Dolejše, někdejšího dramaturga zábavy na Nově, sáhl v prvé řadě po zábavných formátech a osvědčených českých titulech. Hned na první pohled je vidět, že z Jedničky se po Novém roce stane vyloženě zábavná televize, na které není místo pro vážnější témata a žánry. Ústřední slogan „Vítejte na Jedničce“ by tak mohl dost dobře znít spíš „ČT 1 vás baví“.

Zadání, které jsem dal týmu ČT 1, bylo jednoduché: program pro celou rodinu. Zábavný i poučný, pro děti i rodiče, pro seniory i pro mladé, prohlásil v úterý na tiskové konferenci k programovým změnám na ČT 1 generální ředitel České televize Jiří Janeček. Zní to sice jednoduše, ale tým se s tím musel poprat. Neměl na to zase tolik času a musel pracovat s tím, co už měl v televizi k dispozici, tedy s předvyrobenými a nasmlouvanými pořady. Podle toho také programové schéma na první pololetí příštího roku vypadá. Spíš než vyložené programové novinky jde hlavně o šachování s vysílacími časy a stanovení pevného schématu pro každý den. Hlavní práce nás teprve čeká, připustil Janeček. Změny jsou na samém startu, je třeba se na ně dívat pohledem více měsíců, nikoli dnů.

Dětem se vrací Studio Kamarád, Muf dostane přítelkyni

Janečkovo zadání zaměřit se na rodinu splnil tým ČT 1 vrchovatě. Každý všední den bude začínat ranním proudem Dobré ráno s Jedničkou, na které naváže pásmo vysílání pro děti. Přes pracovní týden půjde o dvě a půl hodiny denně, a to do toho nepočítáme Večerníček, prozradil výkonný šéf ČT 1 Radan Dolejš. Děti se dočkají zábavných a vzdělávacích pořadů i v sobotu dopoledne, zatímco v neděli ráno na ně čeká obnovené Studio Kamarád, včetně nové figurky Fámuly, ženského protějšku Mufa Supermufa (postavičku Mufa umístila ČT na tiskové konferenci po levici generálního ředitele Janečka, a u dalších dvou stolů se zástupci programu ČT 1 seděly i postavy Jů a Hele; konference se odehrávala v dekoracích Studia Kamarád ve Studiu KH5 na Kavčích horách).

Ranní pásmo pro děti začne ve všední dny v 8:30 a ponese název Školka na Jedničce. Nejsledovanější program ČT během ní nabídne nejmenším divákům například Kouzelnou školku nebo animovaný seriál Včelka Mája. Další půldruhé hodiny vysílání se děti dočkají odpoledne od 15:00 hod. pod názvem Planeta Yó. Provázet jí bude postavička Tý Jó, která nabídne příhody Ovečky Shaun, pořad Za školu, Jmenuji se a opět Kouzelnou školku. Večerníček zůstává v tradičním čase od 18:45 hod. Sobotní ranní vysílání pro děti začíná úderem šesté hodiny a končí prakticky v poledne. Nedělní Studio Kamarád dostane stopáž dvě a čtvrt hodiny a bude začínat o půl osmé ráno, přičemž ještě před ním Jednička nabídne pohádku a Zpívánky.

Sama doma o „něco“ delší: dvě a půl hodiny denně

Výrazné navýšení stopáže se od Nového roku dočká všednodenní odpolední vysílání pro ženy v domácnosti Sama doma. Zatímco dnes mu ČT 1 dává jednu hodinu denně mezi půl jednou a půl druhou odpoledne, od 3. ledna to budou rovné dvě a půl hodiny. Pořad bude začínat opět ve 12:30 po Poledních Událostech a skončí až úderem třetí hodiny, kdy na něj naváže zmiňovaná Planeta Yó pro děti. Radan Dolejš slibuje i jiný koncept a formu vysílání, konkrétní však na tiskové konferenci nebyl. Prodloužením stopáže pořadu Sama doma zmizí z brzkého odpoledního vysílání seriál Doktorka Quinnová, který se přesune na dopoledne od 9:30 (po ranním pásmu pro děti Školka na Jedničce).

Čas mezi dopoledním seriálem Doktorka Quinnová a Poledními Událostmi vyplní další zahraniční seriál (jeden z mála, který na Jedničce zůstává) Okouzlení VIII, italská sága z prostředí římské kliniky (denně mimo sobotu a neděli od 10:20), ale především opakování původní soutěže ČT O poklad Anežky České z roku 1994. Tomu dá Jednička prostor každý všední den od 11:15 hod. Na Poledních Událostech se po Novém roce nic nezmění, půlhodinová zpravodajská relace půjde ve stejné struktuře souběžně na programech ČT 1 i zpravodajské ČT 24. Společně s hlavními večerními Událostmi od 19:00 hod. a první hodinou nedělních Otázek Václava Moravce půjde o jediné tři pořady, které bude ČT 1 vysílat souběžně s ČT 24.

Odpojované Události v regionech se stěhují na ČT 24

Jedinou zpravodajskou relací, kterou ČT 1 nebude od Nového roku sdílet s ČT 24, budou Události v regionech. Regionálně zaměřená půlhodina, kterou nyní Jednička vysílá od 18. hodiny ve třech mutacích z Prahy, Brna a Ostravy, se plně přesune na ČT 24, včetně „trhacích časů“ pro jednotlivé regiony. Na ČT 1 místo ní zakotví nové Zprávy o půl šesté, které budou začínat, jak už název napovídá, v 17:30 a budou trvat pouhých deset minut až čtvrt hodiny. Pro Jedničku je bude vyrábět ČT 24, na tomto zpravodajském kanále se ale neobjeví. ČT 1 se tak od příštího roku zcela zbaví odpojovaného regionálního vysílání a veškeré vysílání bude nabízet celostátně všem divákům.

Ještě před Zprávami o půl šesté půjde na Jedničce každodenní odpolední AZ kvíz z brněnského studia ČT, který začíná v 16:30 hod. (s výjimkou pátku, kdy ČT 1 v tento čas nabídne kritizovanou reality show Malá farma od podnikatele Jaroslava Berky), a od páté odpolední magazíny, které si tým Jedničky označil souhrnným názvem „Jak na to“. V pondělí půjde o Černé ovce, v úterý o pořad Chalupa je hra, ve středu kulinářské Pod pokličkou, ve čtvrtek Bydlení je hra a v pátek Testoviny. Čtvrteční podvečer navíc doplní od 17:20 desetiminutovka pro řidiče Stop. Divák tak získá jasnou orientaci v programu mimo prime time, vysvětluje změny v dopoledním a odpoledním vysílání ČT 1 její šéf Radan Dolejš.

Podvečerní seriály bodují, ČT 1 nasadí Nemocnici na kraji města

Od komerčních televizí ČT 1 odkoukala vysílání podvečerních populárních seriálů. Od 3. ledna nabídne každý všední den kromě pátku od 17:45 postupně všechny díly seriálu Nemocnice na kraji města (Nova v tento čas s úspěchem vysílá starší díly Dr. House, po Novém roce nabídne české komedie z 90. let a od druhého lednového týdne starší řady seriálu Dva a půl chlapa; Prima zase veleúspěšnou kuchařskou soutěž Prostřeno! s téměř milionem diváků). V pátek Jednička nabídne v čase Nemocnice na kraji města reprízy půcodního zábavného pořadu Bolkoviny s Bolkem Polívkou z konce 90. let, produkované brněnskou ČT, Filmy o filmu a Evropské pexeso.

Vysílání mezi 18:45, kdy začíná Večerníček, a hlavním vysílacím časem ve 20:00 hod., zůstane i po Novém roce nedotčeno. Změny se tak nedočká ani hlavní zpravodajská relace Události, která v posledních měsících přišla o stovky tisíc diváků a pravidelně ji poráží i Zprávy TV Prima. Na změnách v Událostech se musíme dohodnout s Romanem Bradáčem a Karlem Novákem z ČT 24, není to věc ČT 1, vysvětlil serveru DigiZone.cz Radan Dolejš. Faktem ale je, že ani šéf ČT 24 a jeho zástupce nemají takovou pravomoc, aby mohli svévolně rozhodnout o dramatické změně Událostí. Tuto moc si nechává generální ředitel Jiří Janeček a ten se podle všeho nechystá do Událostí citelně „říznout“.

Prime time: šachování se seriály a české filmy

Počínaje 3. lednem provede ČT 1 nevysvětlitelný krok – několik dílů před závěrem přesune premiérově vysílaný seriál Cukrárna z pondělních 20:00 na stejný čas v pátek, kdy nyní vysílá novou řadu seriálu Vyprávěj (ta však do té doby skončí). Místo Cukrárny v pondělí večer nasadí reprízy Četnických humoresek, které dříve s úspěchem vysílala v pátek v bloku s Uvolněte se, prosím! Jana Krause, 13. komnatou a seriálem HBO Sex ve městě. Na Četnické humoresky v pondělí navážou od 21:20 Reportéři ČT, od 22:05 cestopisný dokument Na cestě s Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem (nové premiérové díly) a od 22:35 „pátrací“ pořad Na stopě.

Novinkou jsou pondělní pozdně večerní záznamy koncertů významných zpěváků, které ČT 1 nabídne hodinu před půlnocí (první tři lednové pondělky půjde o Lucii Bílou, Anetu Langerovou a Tinu Turner). Úterní večery budou patřit projektu 20 filmových sezón v České televizi s dokumentárním cyklem Rozmarná léta českého filmu, který představí českou kinematografii z let 1989 až 2010. Pro Českou televizi ho připravil Petr Vachler, producent každoročního udělování filmových cen Český lev či televizních cen Elsa. Na hodinový dokument, který přiblíží nejdůležitější události v českém filmu za konkrétní rok, naváže od 20:55 vybraný český film z daného roku, na jehož produkci se podílela Česká televize. Po něm bude následovat zahraniční film.

Středy na ČT 1 připomenou největší české komiky

Stejný model jako u 20 filmových sezón v České televizi použije ČT 1 i ve středu večer u nového cyklu Komici na jedničku, v němž Petr Nárožný pokaždé připomene jednoho z populárních českých komiků. Hodinový dokument bude začínat ve 20:55 po pořadu Pošta pro tebe, který si zachová stejný vysílací den i čas jako nyní – tedy středu od 20 hodin. Od 21:55 pak na dokument o konkrétním komikovi naváže archivní film s tímto komikem. Poté Jednička ještě před půlnocí zopakuje pořad Na stopě, který tradičně připravuje ostravské studio České televize. Čtvrteční večery od 20 hodin budou patřit úspěšným povídkám na náměty diváků, novodobým „Bakalářům“ – Trapasům. Po nich se od 20:50 na Jedničku vrátí rovněž oblíbený pořad Den D o hledání investorů pro roztodivné podnikatelské plá­ny.

Pozdní čtvrteční večer zůstane na ČT 1 diskusní pořad Máte slovo s Michaelou Jílkovou. Jednička ho bude nadále vysílat od 21:40 hod. jako nyní, a od 22:30 na něj naváže francouzský seriál Kriminálka Paříž. V pátek večer od 20 hodin naváže na končící seriál Vyprávěj další původní seriál ČT Cukrárna, který se do tohoto času přesune z pondělí. Po jeho závěru začne Jednička od 11. února vysílat v pátek od 20 hodin nový původní seriál Znamení koně z prostředí koňské farmy, v němž si hlavní roli zahrál Richard Krajčo (a nazpíval také úvodní píseň). Jinak se páteční prime time téměř nemění: od 21:05 cyklus 13. komnata, od 21:35 talk show Karla Šípa Všechnopárty, od 22:25 britský seriál Hercule Poirot a deset minut po půlnoci americký lechtivý seriál Na velikosti záleží.

Víkend: Návrat Taxíku, reprízy Krause a původní české filmy

Ze sobotního programu Jedničky je nejzajímavější návrat zábavné reality show Taxík s Alešem Hámou, již stanice nabídne od 17:30, a také výběr nejlepších dílů talk show Uvolněte se, prosím! s Janem Krausem, nasazený od 17:55 hod. Česká televize tak bude těžit z popularity moderátora, který ji letos v létě s velkým humbukem opustil, aby se přesunul na Primu se stejným formátem pod jiným názvem: Show Jana Krause. Sobotní prime time pak bude patřit velkým zábavným show. Po týdnu se budou střídat Zázraky přírody, Hodina pravdy a nový pořad Bavíme se s imitátory, který bude uvádět herec Václav Postránecký. Na tuto zábavu Jednička naváže dvěma známějšími zahraničními filmy.

V neděli zachová Jednička „nesestřelitelné“ formáty Toulavá kamera, Objektiv a především Kalendárium se Saskií Burešovou. Dopolední program doplní od 11:00 starší český seriál (v lednu Saturnin) a od 11:40 repríza zábavného skečového pořadu Kupé z roku 1994, po níž budou od poledne následovat Otázky Václava Moravce. Po první hodině, kdy se nedělní diskusní pořad přesune opět na zpravodajskou ČT 24, si diváci prostřednictvím hlasování na novém webu Jedničky www.ct1.cz budou moci vybrat, kterou ze dvou pohádek jim ČT pustí. Poté bude následovat od 14:05 další starší český komediální seriál a od půl třetí film pro pamětníky, následovaný pořady Retro a Čétéčko. Od 17:00 Jednička zařadí nový magazín Hoby naší doby s Jiřinou Bohdalovou a od 17:30 reprízy toho nejlepšího z Pošty pro tebe.

Nedělní české filmy zůstávají, letos bude 29 premiér

Nové vedení ČT 1 zachová nedělní prime-timeové české filmy a původní dramatiku. Pro rok 2011 plánujeme 29 premiér koprodukčních a distribučních filmů, prozradil Radan Dolejš. Rozdílná stopáž snímků docela uškodí pořadu 168 hodin, který sarkasticky rekapituluje události končícího týdne, protože bude mít klouzavý začátek – někdy ve 20:55, jindy ve 21:30 nebo 21:15 hod. Po tomto pořadu Jednička nabídne české televizní a filmové detektivky. Zahraniční pořady a filmy omezujeme záměrně, chceme se soustředit především na domácí tvorbu, řekl serveru DigiZone.cz Radan Dolejš. Některé novinky tým ČT 1 na úterní tiskové konferenci sice představil, ale zatím neprozradil, v jaké dny a časy je bude vysílat.

První takovou novinkou je nová vědomostní soutěž Vysoká výhra, v níž budou muset soutěžící pečlivě uvážit risk v závislosti na svých vědomostech. Moderátorem této soutěže bude Petr Šiška, který pro ČT momentálně připravuje i česko-polský pořad Hranice dokořán – Rozmówki polsko-czeskie, který každou neděli hodinu před polednem vysílá zpravodajský kanál ČT 24. Šišku však diváci znají spíše z jeho působení na Primě, kde v roce 2008 moderoval soutěž Nic než pravda a přišel kvůli tomu o možnost moderovat Dobré ráno na ČT 2 (Česká televize nechtěla být spojována s formátem Nic než pravda, který označila za bulvární). Vysoká výhra se má na ČT 1 objevit již v únoru. Druhou novinkou je původní seriál 4teens z prostředí školního časopisu, který Jednička plánuje nasadit na jaře.

BRAND24

Více novinek bude na podzim, slibuje ředitel ČT 1

Mnohem pestřejší programovou nabídku a více novinek slibuje vedení prvního programu České televize na druhou polovinu příštího roku, konkrétně na podzim. Přijdeme hned s několika novými původními projekty, slibuje Radan Dolejš. Česká televize si hodně slibuje i od změny způsobu výroby pořadů, která od ledna přejde na nově zřízené ředitelství vývoje nových pořadů vedené dosavadní zástupkyní šéfredaktora redakce aktuální publicistiky na ČT 24 Andreou Majstorovičovou. Společně s ní odchází pod nové ředitelství a celá aktuální publicistika z ČT 24, konkrétně pak investigativní pořad Reportéři ČT, který už nebude vznikat pod vedením dřívějšího ředitelství zpravodajství ČT.

Celý ten systém změn má za úkol mimo jiné to, abychom se oprostili od takových těch starých vazeb. Kolegové mi prominou, v minulosti se to občas stávalo, že někteří dramaturgové měli v oblibě některé tvůrce, a ti měli větší šanci se u nás uplatnit. To teď nebude. Bude to tak, že kdo bude dobrý, kdo dodá dobrý pořad, bude mít větší šanci. Chceme dát samozřejmě prostor i mladým tvůrcům, prostě chceme, abychom se co nejvíce změnili, vysvětlil důvod změny způsobu výroby pořadů v České televizi generální ředitel Jiří Janeček.

Oznámkujte nové vysílací schéma ČT 1 jako ve škole:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).