Hlavní navigace

ČT 2 čekají od ledna změny: pevné vysílací schéma a tematicky zaměřené dny

1. 12. 2010
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Autor: 115393
Bez sportu, zato s pevným vysílacím schématem včetně hlavního vysílacího času, novými stálými pořady a především tematicky zaměřenými dny pracovního týdne – takový bude od Nového roku druhý program České televize. Základní programové změny Dvojky představili na úterní tiskové konferenci v Praze na Kavčích horách výkonný ředitel ČT 2 Jan Mrzena a jeho zástupce, bývalý generální ředitel Českého rozhlasu a Národní knihovny v Praze Vlastimil Ježek. Zároveň odtajnili část nových grafických identů stanice.

Tenhle program byl tak trochu otloukánek, připustil Janeček

Česká televize má s druhým programem problém. Jednak už přede dvěma lety začala předčasně vypínat jeho analogové vysílače, aby si uvolnila kmitočty pro vlastní digitální vysílání, a od začátku letošního roku z něj postupně stáhla téměř veškerý sport, který byl dlouhodobě nejsledovanějším typem programu na ČT 2. Jak v nedávném rozhovoru pro DigiZone.cz řekla pověřená ředitelka programu ČT Kristina Taberyová, která zároveň vede oddělení výzkumu a analýz ČT, z průzkumu, který si nechaly Kavčí hory udělat, vyplynulo, že diváci ČT 2 byli nejvíce fixovaní právě na sportovní přenosy a pořady. Není tedy divu, že se Dvojka ve sledovanosti propadá na historicky nejnižší čísla.

ČT 2 byla takovou obětí digitalizace. Jednak byla často vypínaná a nebyla vidět, byl to kanál, který vysílal tak trošku pelmel, abychom pokryli všechny diváky. Teď ji chceme vycizelovat, a až na výjimky ji očistíme od sportovních pořadů. Zůstanou tam jenom ty, u kterých je to dané smlouvami, prohlásil na pondělní tiskové konferenci na Kavčích horách generální ředitel ČT Jiří Janeček. Programové změny na ČT 2 původně připravovala programová ředitelka ČT Kateřina Fričová, po jejím odchodu z veřejnoprávní televize letos v létě převzal projekt personální ředitel ČT Jan Mrzena, bývalý předseda Rady ČT, která Janečka v roce 2003 poprvé zvolila do čela ČT. Za svého zástupce si zvolil Vlastimila Ježka a tým doplnili i Jana Kopecká a Zdeněk A. Tichý.

ČT 2 - vizuál 2011

ČT 2 od Nového roku nezmění pouze program, ale i grafiku (Foto: Česká televize)

Dvojka nesportuje, ale hledá souvislosti

Jan Mrzena 200

Nový tým ČT 2 si zvolil za oficiální slogan stanice „Dvojka hledá souvislosti“, neoficiálně ale hovoří především o tom, že „Dvojka nesportuje“. Každý všední den dostane pevné vysílací schéma, takže divák bude vědět, co od mí může v konkrétní čas očekávat. Schéma strukturujeme nejen tím televizně obvyklým způsobem v podobě horizontálních skriptů, tedy různých pořadů, které se objevují ve stejnou dobu ve stejný den a ve stejnou hodinu, ale rozhodli jsme se také pro strukturu vertikální, takže každý všední den od 3. ledna příštího roku bude mít své základní téma a většina programu, který budeme v tomto dni vysílat, bude tomu tématu odpovídat, přiblížil Ježek. Pondělí bude patřit historii, úterý Evropě, středa umění, čtvrtek lidem a společnosti a pátek planetě Zemi.

Víkendy z tohoto tematického členění vypadnou, bude pro ně platit zvláštní „uvolněný“ režim. Ve všední dny si ale diváci budou muset zvyknout na pevné odpolední schéma, které bude začínat v pravé poledne pořadem Hudební návraty. Čtyřicetiminutová relace nabídne jakési hudební retro. Dalším pevným bodem bude nové pásmo Televizní akademie, které bude Dvojka vysílat každý všední den živě od 13:30 a pokaždé v něm nabídne krátké filmy na téma dne, uváděné pokaždé jiným moderátorem. Pondělní akademií na téma historie bude provázet Václav Žmolík, úterní na téma Evropa zase Jan Kovařík, středeční umění Jitka Novotná, čtvrteční Lidi a společnost Zuzana Burešová a páteční planetu Zemi Petr Horký.

DOKUMENT: Program ČT 2 na první lednový týden 2011 (DOC, 364 kB)

Vzkazy osobností, vzdělanostní soutěž a půlhodina pro teenagery

Vlastimil Ježek 200

Pět minut před 16 hodinou nabídne ČT 2 přes pracovní týden relaci Osobnost na Dvojce. Půjde o tříminutové vzkazy různých známých osobností, které netřeba blíže komentovat, je třeba je zkrátka vidět, řekl k nim na pondělní tiskové konferenci Ježek. Na 17:00 plánuje vedení ČT 2 od září příštího roku nový soutěžní pořad, který by se ale měl vymykat klasickým televizním soutěžím. Nebude to soutěž vědomostní, kde se zkoušejí často velmi náhodně znalosti soutěžících, ale chceme soutěž vzdělávací, ve které budou otázky i odpovědi formulovány jinak. Měla by tam být odborná porota, která by je měla hodnotit, přiblížil Ježek, podle něhož příprava tohoto pořadu zabrala týmu Dvojky více času, než předpokládal.

Od 18:00 bude následovat Hudební setkání na Dvojce, každý den zaměřené na jiný hudební žánr, od pop music k folku, country až k dechovce, jejíž absenci na ČT 2 dlouhodobě kritizují její příznivci. Velmi těžký kalibr pak ČT 2 zvolí od půl sedmé večer, kdy chce v půlhodině do sedmé večerní oslovit teenagery. V pondělí jim v tomto čase nabídne magazín Game Page o počítačových hrách, v úterý Kosmopolis o kultuře, ve středu Sabotáž a ve čtvrtek hudební Musicblok, který se bude ob týden střídat s rovněž hudební Medúzou. Budeme velmi bedlivě střežit sledovanost v cílové skupině 14 až 25 let, protože mnoho diváků nad 70 let by tady nedávalo smysl. Ten pořad, kterému se u mladých nebude dařit, nemilosrdně vyřadíme, slíbil Ježek.

PREZENTACE: Programová strategie druhého programu České televize (PDF, 11,6 MB)

Každý den od 20:00 Kultura s Dvojkou. Krásný ztráty skončí

Pevným večerním programovým schématem vedení ČT 2 jasně naznačuje, že se z tohoto programu má stát čistě kulturní kanál. Od pondělí do pátku diváci uvidí ve 20:00 dvacetiminutový pořad Kultura s Dvojkou, v němž je moderátorská dvojice Hana Malaníková a Filip Jevič seznámí s kulturními událostmi a zajímavostmi daného dne. Poté budou od 20:20 následovat pořady, zaměřené na hlavní téma dne. V pondělí tedy na historii (delší a kratší historický dokument, pořad Historie.cs a Jazzový klub) a v úterý na Evropu, kdy Dvojka nabídne vybraný současný evropský film, vytáhne z archivu pořady, které ČT nakoupila od Febia a po nich sáhne po starším českém nebo slovenském filmu. Na dramaturgii návratů s Febiem se přímo podílí Fero Fenič, pochlubil se Ježek (děje se tak po letech vzájemného urážení, kdy ČT s Febiem přestala spolupracovat).

Na středeční večery s uměním přichystá ČT 2 vybraný záznam divadelního představení, magazíny Divadlo žije, Terra Musica a cyklus Svět umění. Čtvrteční prime time se zaměří v rámci tématu Lidé a společnost na velký původní dokument a nabídne pořady Ta naše povaha česká a Krásný ztráty. Michalem Prokopem jsme se dohodli, že Krásný ztráty příští rok skončí. Budeme je vysílat do června, a od září bychom chtěli společně s ním přijít s novým pořadem, přiblížil Vlastimil Ježek. Krásný ztráty tak skončí po jedenácti letech, na ČT 2 se poprvé objevily v únoru 2000. Páteční večery s tématem planeta Země vyplní přírodovědný dokument z cyklu Zázračná příroda, magazín Věda a technika a nový pořad Animace na Dvojce.

ČT 2 - Krásný ztráty, Vlastimil Ježek, Jan Kaplický

Pořad Krásný ztráty příští rok v červnu skončí, oznámil na tiskové konferenci ke změnám na ČT 2 zástupce jejího výkonného ředitele Vlastimil Ježek. Na fotografii je právě Vlastimil Ježek coby generální ředitel Národní knihovny v Praze společně s architektem Janem Kaplickým coby host Krásných ztrát. (Foto: Národní knihovna)

Sobotní večery s klasickou hudbou, nedělní s dokumenty

Víkendový prime time také získá určitý řád, i když jen žánrový. V sobotu od 20 hodin nabídne Dvojka koncert vážné hudby, případně hudební dokument nebo nějaký event. Následovat bude cyklus Šumná města, případně Šumné stopy, a kulturní měsíčníky 333, Artmix, Filmopolis a kritická divadelní revue. Nedělní prime time otevře velký dokument a od 21:00 se na Dvojce objeví diskusní pořad Na plovárně s Markem Ebenem (přesunutý z Jedničky). A jak to bude s filmy na ČT 2? Program je nabídne takřka každý den. V pondělí od 22:50 v rámci Filmového klubu, v úterý od 23:50 v Nočním filmovém klubu, v pátek od 22:20 se na Dvojce dočkáte animovaného filmu, v sobotu od 17:00 filmových návratů a od 23:00 Filmového klubu speciál, v neděli pak od 21:30 klasického Filmového klubu.

Změny, které uvidíte v prvním lednovém týdnu, jasně naznačují, že proces proměny programu ČT 2 je evoluční a nikoli revoluční. Ono to ani jinak není možné. Přestože v prvním týdnu se objeví jen dva nové pořady, věřte, že v průběhu jara jich přibude a na podzim příštího roku se počet nových pořadů zdvojnásobí, sliboval na pondělní tiskové konferenci Vlastimil Ježek, který věděl o programu ČT 2 o poznání více než jeho výkonný ředitel Jan Mrzena. Ten se soustředil spíše na ideové vize Dvojky, prohlásil například, že by ČT 2 měla plnit roli „paměťové instituce národa“, nebo že „zásadním významem pro Dvojku bude přirozeně původní tvorba“. Slíbil však, že se Dvojce zcela vyhne politika.

ČT 2 - nový vizuál 2011

Ukázky nových vizuálů pro ČT 2 (Foto: Česká televize)

KL24

Bez politiky, a s více křesťanskými magazíny

ČT 2 - nový vizuál 2011

Na Dvojce nebudeme řešit politické věci, tento program zůstane velmi občanský a nepolitický, prohlásil Mrzena. ČT 2 ale posílí křesťanské vysílání. Přidáme minimálně dva nové křesťanské pořady. Prvním je nedělní ranní blok Žijeme s vírou, kde budeme vysílat docela často přenosy bohoslužeb, ale samozřejmě ne každý týden. Jinak to bude program, který nebude určen jen praktikujícím katolíkům. Druhým bude talk show s pracovním názvem Zpovědnice, přiblížil Vlastimil Ježek. Některé pořady z Dvojky naopak zmizí. Například Kontexty, které od ledna uvolní vysílací čas přesunutým Krásným ztrátám Michala Prokopa, jež však čeká v létě podobný osud.

Ačkoli budou některé pořady končit, ČT 2 si v jejich časech zachová programová okna určená pro stejný žánr. Jan Mrzena to vysvětluje zvýšenými nároky diváků Dvojky, kteří nemají čas pátrat, kdy se na které televizi vysílá jeho oblíbený pořad. Proto chceme naše pořady nabídnout v přehledném a relativně pevném schématu. Chceme s naším divákem vést i nadstandardní komunikaci, a to nejen prostřednictvím metod výzkumu, ale i dalších, o kterých v současné době uvažujeme, včetně těch, která nám umožňují nová média, uvedl výkonný ředitel programu ČT 2. Od ledna se Dvojka dočká také nové grafiky a identů, z nichž část televize představila už na tiskové konferenci.

Líbí se vám připravované změny na ČT 2?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).