Hlavní navigace

ČT 2 se chystá navrhovat dokumentaristům, o čem by měli točit

28. 6. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
28. 6. 2011

Nejen na vlastní témata, ale na zadání z Kavčích hor by měli napříště točit dokumentaristé, kteří se ucházejí o spolupráci s Českou televizí. V rozhovoru pro Dok Revue, které je součástí aktuálního vydání týdeníku Respekt, to řekla šéfdramaturgyně Centra publicisticky a dokumentu ČT a Centra vývoje Jana Škopková, o níž některá média spekulují jako o kandidátce na generální ředitelku ČT. Veřejnoprávní televize dosud dokumentaristům témata nezadávala, čekala pouze na to, s čím sami přijdou.

K TÉMATU: ČT 2 v létě? Láká především na dokumenty

ebf - partner 1

V některých zemích to funguje tak, že televize zadá produkcím a tvůrcům náměty, u nás s nimi přicházejí sami režiséři. Jdeme cestou takzvaných autorských dokumentů. To by se však na ČT 2 mělo částečně změnit. Chceme do budoucna nastínit témata, chceme jít i cestou aktivní dramaturgie, nastínila Škopková. ČT se podle ní chce v dokumentech zaměřit více na současnost. Myslím, že druhou světovou válku nebo padesátá léta máme už dobře zmapované, měli bychom se více zajímat o současnost, uvedla šéfdramaturgyně.

Kavčí hory se však nechystají dokumentaristům direktivně přikazovat, o čem by měli točit. To by se asi vzbouřili, míní Škopková. Pokud by však televizi navrhovali více témat ze současnosti, měli by podle šéfdramaturgyně větší šanci v televizi uspět.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).