Hlavní navigace

ČT by mohla od dubna odbavovat vlastní vysílání v HD kvalitě

6. 2. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
6. 2. 2008

Česká televize pracuje na výstavbě nových odbavovacích pracovišť, díky nimž by měla být už od dubna schopná odbavovat vysílání ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). To dosud není možné a program ČT 1 ve vysokém rozlišení, který zkušebně vysílá v zemském digitálním multiplexu C v Praze a Brně, je „přepočítávaný“ ze standardního rozlišení.

Vysílání Telefóniky O2 v multiplexu C je program ČT 1 v té podobě, v jaké se vysílá k divákům ve standardním rozlišení. Bez jakýchkoli úprav a změn, řekl serveru DigiZone.cz vedoucí vysílací techniky ČT Karel Trpák. My sami zatím neumíme dopravit HD signál k divákovi. Nicméně to by se mělo změnit už v dubnu letošního roku, dodal. Na jaře by měla mít ČT k dispozici zatím jen jeden odbavovací řetěz pro HD distribuci, ostatní budou zatím jen pro vysílání ve standardním rozlišení.

BRAND24

Smlouva ke zkušebnímu vysílání programu ČT 1 ve vysokém rozlišení v přechodném multiplexu C vyprší podle technického ředitele ČT Rudolfa Popa 30. června tohoto roku. Platí jak pro DVB-T, tak pro IP platformu, řekl Pop v rozhovoru pro server DigiZone.cz. Po spuštění nového odbavovacího pracoviště a po nákupu pořadů ze zahraničí, u kterých je možnost získat i HD verzi, bychom takové pořady mohli do distribuce ať Telefóniky O2, eventuálně dalšího zájemce předat – a pro ostatní distribuci je nadále poskytovat v rozlišení standardním.

Druhou část rozhovoru s technickým ředitelem ČT Rudolfem Popem a vedoucím vysílací techniky ČT Karlem Trpákem čtěte zítra na DigiZone.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).