Hlavní navigace

ČT spustí v pátek naostro novou kompresní technologii pro DVB-T

12. 1. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
12. 1. 2009

Česká televize spustí v pátek 16. ledna novou kompresní technologii v multiplexu 1 veřejné služby. Tzv. head-end tak uvede do ostrého provozu po několikatýdenním zkušebním chodu. Na tuto technologii budou od úterý 13. ledna do pátku 16. ledna postupně přepojeny všechny vysílače digitální sítě 1, sdělil Štěpán Janda z tiskového oddělení veřejnoprávní televize. Jak se uvádí v tiskové zprávě, veškeré parametry a nastavení nové kompresní technologie pro multiplex veřejné služby respektují normy vysílání DVB-T a reflektují dosavadní zkušenosti se zpracováním signálu.

Kompresní technologie je řetězec zařízení, která kompletují výstupy z odbavovacích pracovišť jednotlivých programů České televize (ČT 1, ČT 2, ČT 24 a ČT 4), digitální doplňkové služby (teletext, elektronického programového průvodce (EPG), dálkovou aktualizaci programového vybavení přijímačů SSU) a stanice ČRo. Všechny obrazové složky procházejí statistickou kompresí (snížením přenosové rychlosti na požadovanou hodnotu) a spojují se s ostatními uvedenými službami ve výsledný signál, respektive datový tok.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).