Hlavní navigace

Česká televize trvá na financování přes koncesionářské poplatky

15. 4. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
15. 4. 2009

Generální ředitel České televize Jiří Janeček na dnešním zasedání Rady ČT vyslovil nesouhlas s návrhem na zrušení koncesionářských poplatků, se kterým koncem března přišel senátor za ODS Richard Svoboda. Ten se svým stranickým kolegou a kandidátem do Evropského parlamentu Edvardem Kožušníkem navrhl financovat veřejnoprávní média přímo z výnosu DPH a ne z koncesionářských poplatků.

Podle Janečka má ČT s tímto způsobem financování problém, neboť by měla být financována alespoň obdobným systémem jako další televize veřejné služby v Evropě. Janečkova slova citoval server Česká média. „Televizní poplatek je ve všech zemích považován jako nejvýznamnější institut garantující nezávislost veřejnoprávních médií,“ uvedl Janeček a připomněl, že koncesionářské poplatky v České republice jsou jedny z nejnižších v Evropě.

K TÉMATU: Senátoři navrhují zrušit poplatky za ČT a ČRo jako „naprostý přežitek“

BRAND24

Senátor Svoboda, který prosazuje alternativní systém financování, v důvodové zprávě uvádí, že rozhlasové a televizní poplatky jsou v současnosti již naprostým přežitkem, jehož jedinou funkcí je zajištění financování České televize a Českého rozhlasu. Tyto instituce působí vedle komerčních stanic a jejich úkolem je zajišťování veřejnoprávního obsahu. Tyto funkce by proto měl přímo financovat stát a nezatěžovat své občany dalšími poplatky.

Podle návrhu, který by v případě schválení měl mít účinnost od 1. ledna 2010, by Česká televize měla mít nárok na roční příjem 5,8 miliardy Kč a Český rozhlas by získal 2 miliardy Kč ročně. Správce daně by tuto částku převáděl na účty veřejnoprávních médií postupně v měsíčních intervalech. Zároveň by podle důvodové zprávy došlo k úspoře při administraci výběru poplatků ve výši přibližně 430 milionů korun ročně.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).