Hlavní navigace

Rozdílné starty multiplexů vyhání diváky na Zlínsku a Jesenicku k satelitu

6. 4. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Logo satelitní digitální platformy DVB-S Autor: 115393
6. 4. 2011

Předčasný start veřejnoprávního multiplexu České televize na Zlínsku a Jesenicku vede tamní diváky k pořizování satelitních kompletů, aby se dostali k úplné nabídce základních digitálních televizních programů. Ve své zprávě o naplňování Technického plánu přechodu (TPP) ze zemského analogového na zemské digitální televizní vysílání, určené vládě, to konstatuje Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Důvodem je podle něj příliš velká časová prodleva mezi spuštění multiplexu 1 a multiplexů 2 a 3 na vysílačích Praděd a Tlustá hora.

Zatímco při zahájení přechodu v roce 2008 bylo v prvních čtyřech územních oblastech (Plzeň, Praha, České Budějovice a Ústí nad Labem) zahájeno digitální vysílání všech tří vysílacích sítí s minimálním odstupem (1 – 2 měsíce), v dalších územních oblastech počínaje rokem 2009 se tento odstup prodloužil na 10 – 12 měsíců. Tuto skutečnost vnímá mnoho diváků velmi negativně a raději pro příjem televizního vysílání volí jinou platformu, zpravidla využívají satelitní příjem, vysvětluje ČTÚ.

KL24

Úřad je dlouhodobě nakloněn předčasnému startu multiplexů 2 a 3 z obou zmiňovaných vysílačů, s tím by ale musely souhlasit televize, které v těchto sítích vysílají, i ty, jejichž analogové vysílání tomuto předčasnému startu brání (Nova na Pradědu). Jak na Jesenicku, tak na Zlínsku by přitom podle ČTÚ bylo možné zahájit digitální vysílání multiplexů 2 a 3 takřka okamžitě, a analogové vysílání vypnout nejpozději 11. listopadu letošního roku. S jedinou výjimkou: Nova by se musela vzdát analogového vysílání na Pradědu dříve, protože využívá kmitočet, který je určen pro multiplex 2. To však Nova odmítá.

Bylo možné urychlit proces zahájení digitálního vysílání v územních oblastech Jeseník a Zlín a ukončit tak zemské analogové televizní vysílání bez výjimek již k termínu 11. listopadu 2011. Tento termín je zcela jistě možné dodržet minimálně z hlediska termínů ukončení analogového televizního vysílání šířeného prostřednictvím vysílačů velkého výkonu. Takovéto řešení je však zcela závislé pouze na rozhodnutí provozovatelů vysílání s licencí, přiznává ČTÚ. Komerční televize Nova a Prima však trvají na striktním dodržování termínů v TPP.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).